25 marca to szczególna data w greckim kalendarzu. W Grecji trwa Wielki Post, w greckim kościele obchodzi się Święto Zwiastowania, a Grecy jako naród obchodzą dzień, w którym pokazali pazur i wyrwali się spod jarzma Ottomanów. Pantzarosalata to warzywna potrawa, która uosabia greckiego ducha tego dnia. Buraki stanowią delikatną, przyjazną podstawę, a jednocześnie dodają siły, wigoru i świeżości. Jogurt z przyprawami nadają różnorodności i zaciętego charakteru. A orzechy, jak i sami Grecy, są twarde do zgryzienia!

Składniki:

+ 10 buraczków
+ 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 łyżka octu balsamicznego
+ sól, pieprz (opcjonalnie oregano, bazylia, itp.)
+ gęsty jogurt
+ 2 ząbki czosnku
+ garść włoskich orzechów

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj buraki. Odetnij liście i łodygi. Wszystko włóż do garnka i zalej wodą, posól. Gotuj przez około 1 godzinę do zmięknięcia.
Następnie główki buraka wysusz, obierz i pokrój w kostkę.

Liście buraczków drobno posiekaj i zmieszaj z przyprawami, sprasowanym czosnkiem, oliwą i jogurtem.

Pokrojone buraczki polej sosem jogurtowym, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i skrop oliwą oraz octem.

Porady:

+ buraki można pokroić według własnego upodobania na większe lub mniejsze kawałki. Ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie pasty buraczanej za pomocą blendera i podanie jako dodatek do chlebków pita bądź lagana.

Smakujcie Grecję niepodległą!

A kiedy będziecie smakować Grecję delektujcie się również jej pięknym opisem oczami jednego z czołowych romantyków – Lorda Byrona:

(..)I dream’d that Greece might still be free;
For standing on the Persians’ grave,
I could not deem myself a slave.(…)

The Isles of Greece – George Gordon Byron, Lord Byron. 1788–1824