Pyłek pszczeli – źródło zdrowia
Pyłek pszczeli to drobne kuleczki, które powstają z ziarenek pyłku kwiatowego, które zbierają pszczoły. Jest on bogatym źródłem składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, aminokwasów i enzymów.
Życiodajna energia
Pyłek to nasienie rozrodcze kwiatów. Ze swojej natury zawiera wszystkie niezbędne elementy strukturalne i życiodajną energię tworzenia i wspierania nowego życia. Już choćby z tego powodu jest nieporównywalny z jakąkolwiek inną żywnością czy suplementem diety. Pyłek jest zbierany i przetwarzany przez pszczoły z różnych kwiatów. Jest to najbogatszy naturalny pokarm w białka, witaminy, aminokwasy, cukry, substancje tłuszczowe, minerały, pierwiastki śladowe, czynniki wzrostu, hormony, enzymy i inne niezbędne dla naszego organizmu składniki.
Z każdego kwiatu otrzymujemy pyłek o różnej zawartości powyższych składników. Dlatego pyłek zazwyczaj miesza się z kilku rodzajów kwiatów.
Pyłek w trzech postaciach
Pyłek występuje w trzech postaciach: pyłek suszony, pyłek świeży i w postaci sfermentowanej zwanej chlebem spadziowym (pierzga). Chleb miodowy traktujemy jako odrębny produkt, ponieważ ma inne właściwości. Im mniejszy stopień ingerencji w pierwotną postać pyłku, jaki otrzymamy od pszczoły, tym większe korzyści z niego płynące. Suszony pyłek jest o 20-40% mniej pożywny niż świeży pyłek. Procent ten może odpowiadać 100% utracie cennych antybiotyków i czynników wzrostu, enzymów i innych substancji aktywnych, które ulegają zniszczeniu w wyniku suszenia lub utleniania podczas przechowywania, transportu i dystrybucji.
Pyłek pszczeli posiada, między innymi, właściwości:
+ odżywcze
+ przeciwutleniające
+ immunomodulujące
+ przeciwzapalne
+ antybakteryjne
Do najczęstszych zastosowań pyłku pszczelego należą:
+ Zwiększenie odporności
+ Leczenie chorób układu pokarmowego
+ Leczenie chorób układu moczowego
+ Leczenie chorób skóry
+ Leczenie chorób układu oddechowego
PRZECHOWYWANIE PYŁKU
Pyłek należy przechowywać w lodówce. Wysuszony pyłek można przechowywać poza lodówką bardzo krótko (2-3 miesiące) i tak długo, jak jest świeży, gdyż bardzo szybko traci swoje właściwości odżywcze.
Liofilizowany pyłek traci rocznie około 15-20% składników odżywczych.
Świeży pyłek najlepiej przechowywać w zamrażarce, gdyż przez długi czas (1-2 lata) zachowuje 100% składników odżywczych.
SMAK PYŁKU
Suszony pyłek ma na ogół nieprzyjemny, specyficzny smak przypominający olej rybny. Świeży pyłek, w zależności od pochodzenia roślinnego, ma szczególnie przyjemny, lekko słodki, kwiatowy smak.
WITAMINY
Pyłek charakteryzuje się dużą zawartością rutyny (witaminy R), która znacząco wzmacnia cały układ naczyń włosowatych organizmu człowieka. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz w niewielkich ilościach B5 i B12. Zawiera witaminę C, D, biotynę, inozytol, niewielkie ilości witaminy K. Zawiera znaczne ilości aktywnych karotenoidów, takich jak prowitamina A oraz niewielkie ilości witaminy E.
AMINOKWASY – BIAŁKA
Pyłek jest bogaty w aminokwasy i białka. Aminokwasy są budulcem białek. Skład pyłku w elementach białkowych wynosi około 20-35% jego masy i różni się w zależności od rodzaju pyłku. Spośród nich około 1/3 występuje w postaci wolnych aminokwasów.
Pyłek zawiera 20 aminokwasów, ale ważne jest, aby zawierał 8 podstawowych aminokwasów, których organizm ludzki nie wytwarza. Są to: izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, tryptofan, fenyloalanina, cysteina i tyrozyna. Białko zawarte w pyłku ma wysoką wartość biologiczną i nie powoduje stresu metabolicznego. Oznacza to, że jest wchłaniany w bardzo dużym stopniu przez organizm, nie powoduje zakwaszenia organizmu i nie sprzyja powstawaniu i rozwojowi pasożytów, tak jak w przypadku mięsa, jaj i nabiału.
Ilość elementów białkowych w pyłku jest 3-7 razy większa niż w tej samej masie w mięsie, jajach czy produktach mlecznych. Zatem 20-30 g pyłku może pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko.
TŁUSZCZE
Pyłek zawiera substancje tłuszczowe w ilości 5-20%. Niektóre z nich mają zdolność nie tylko obniżania złego cholesterolu LDL, ale także zwiększania dobrego cholesterolu HDL, chroniąc przed miażdżycą.
Pyłek odtruwa wątrobę (i w ogóle cały układ trawienny) oraz wspomaga pracę trzustki. Połączenie pyłku i miodu pomaga organizmowi spalić tłuszcz i schudnąć.
I WIĘCEJ…
Pyłek zawiera ponad 12 podstawowych enzymów, niezwykle niezbędnych głównie w procesach metabolicznych organizmu, bardzo dużą ilość substancji przeciwutleniających, dużą ilość soli mineralnych i pierwiastków śladowych, ponad trzy substancje wzrostowe oraz kilka silnych czynników antybiotycznych. Połączenie pyłku z nalewką z propolisu jest najskuteczniejszym naturalnym antybiotykiem – dynamitem przeciwko jonom, bakteriom i pasożytom.
Najważniejsze, jak wynika z badań, jest to, że pyłek zawiera zbilansowaną kombinację ilościową nie tylko różnych witamin, ale także witamin, minerałów i enzymów, co działa synergistycznie. Jednocześnie pyłek osadza się na powierzchniach przewodu pokarmowego i stopniowo uwalnia zawarte w nim składniki odżywcze, równocześnie działając leczniczo na wszelkie wrzody i uszkodzenia nabłonka.
Fakt ten znacznie usprawnia przyswajanie wszystkich składników odżywczych przez organizm ludzki. Pyłek stanowi doskonałe uzupełnienie witamin i białek, które znacznie przewyższa spożycie jakiegokolwiek preparatu farmaceutyczno-chemicznego.
ILE PYŁKU POWINNIŚMY JEŚĆ?
Trzydzieści pięć gramów pyłku (pełna łyżka stołowa) dziennie pokrywa normalne dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na białka, witaminy, pierwiastki śladowe itp. Dawkę tę można zmniejszyć, gdy mówimy o świeżym pyłku, a jeszcze bardziej, gdy pyłek zostanie wzięty w całości, przeżuty na miąższ razem ze śliną. Ogólnie rzecz biorąc, dla osoby dorosłej normalna dawka wynosi 20-35 g/dzień, dla dzieci w wieku 6-16 lat normalna dawka wynosi około 15-20 g/dzień, dla dzieci w wieku 3-6 lat normalna dawka wynosi około 10-15 g/dzień dzień.
Osoby zmęczone psychicznie lub fizcznie powinny spożywać dwukrotnie więcej pyłku. Dorośli i nastolatki ćwiczące mogą spożywać dwu- lub trzykrotnie większą ilość pyłku, pod warunkiem, że przyjmowane są stopniowo, tak aby żołądek powoli się do niego przyzwyczajał. Chociaż zdarza się podawanie pyłku niemowlętom poniżej pierwszego roku życia, to klinicznie jest on zalecany dopiero dla dzieci powyżej trzeciego roku życia.
JAK SPOŻYWAC PYŁEK
Spożywanie pyłku należy zaczynać od niewielkiej ilości, aż do przyzwyczajenia się żołądka. Sugeruje się łyżeczkę dziennie przez około tydzień i stopniowo z tygodnia na tydzień zwiększać do pełnej łyżki stołowej. Spożycie pyłku należy kontynuować nieprzerwanie przez 2 – 4 miesiące w zależności od potrzeb i reakcji danej osoby, aby wykazać jego korzystne działanie. Osoby chcące schudnąć powinny spożywać pyłek na 15-30 minut przed jedzeniem, natomiast osoby chcące przytyć powinny spożywać go bezpośrednio po posiłku. Pyłek spożywa się w całości lub rozpuszcza w świeżym soku owocowo-warzywnym. Najbardziej zalecanym sposobem jest spożycie całości, przeżucie i wymieszanie ze śliną przed połknięciem, aby uzyskać maksymalne korzyści. Można go także wymieszać z dobrej jakości miodem (w proporcji 1:2 – pyłek/miód), najlepiej surowym i spożywać w powyższy sposób.
Pyłek można przyjmować raz dziennie, najlepiej wcześnie rano, gdy metabolizm jest szybki, lub można go przyjmować w dawkach, w zależności od preferencji i możliwości danej osoby. Odbiór pyłku można wykonywać w okresach trwających co najmniej miesiąc, głównie w okresie zmiany pór roku, wzmożonej pracy, warunków środowiskowych lub w okresach wzmożonego zmęczenia fizycznego i psychicznego. To oczywiście w połączeniu z wysokiej jakości i zbilansowaną dietą. Generalnie pyłek należy traktować jako pokarm w codziennej diecie, a nie jako suplement diety. Jego stosowanie może i powinno być bezproblemowe przez cały rok, nawet w zmniejszonych dawkach.
PRZECIWWSKAZANIA – DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
W przeciwieństwie do innych preparatów farmaceutycznych, pyłek nie ma żadnego działania toksycznego, nawet jeśli przyjmowana dawka jest bardzo duża i przez długi czas. Pyłek, który otrzymujemy od pszczół, nie powinien być kojarzony z alergennymi pyłkami wiosennymi. Alergię wywołują pyłki przenoszone przez atmosferę (pyłek przenoszony przez wiatr), natomiast w pyłku przenoszonym przez pszczołę (pyłek owadofilny) wszystkie czynniki alergiczne ulegają zniszczeniu w wyniku obróbki dokonywanej przez samą pszczołę. Przyjmowanie pyłku pszczelego działa immunosupresyjnie na pyłki anemofilne i jako takie jest poważnym środkiem przeciwko alergii i alergicznemu nieżytowi nosa.
Jednym z objawów zażycia pyłku jest pojawienie się bólu brzucha lub pojawienie się silnej potrzeby wypróżnienia bezpośrednio po zażyciu pyłku. Ból brzucha występuje zwykle u osób, które mają wrażliwość żołądka i otrzymały dużą dawkę pyłku. Jeżeli występuje chwilowo i nie nasila się, nie jest to powód do niepokoju. Z tego powodu dawkę należy dostosować jak w powyższych zaleceniach, aby żołądek się do niego przyzwyczaił.
Pojawienie się silnej potrzeby wypróżnienia lub po prostu lekkiego dyskomfortu jelitowego nie jest przeciwwskazaniem do stosowania pyłku, ale wyraźnym wskazaniem na jakąś dysfunkcję lub chorobę jelit, której dana osoba mogła nie zauważyć. W takim przypadku pyłek należy przyjmować jednorazowo w małych ilościach, aż do ustąpienia objawów.
KORZYSTNE DZIAŁANIE PYŁKU
Bez przesady można powiedzieć, że pyłek jest „odpowiedni na wszystkie choroby”, gdyż jego dobroczynne działanie ma ogromny zakres. Pyłek łączy się ze wszystkimi produktami pszczelarskimi, a także prawdopodobnie z innymi preparatami fitoterapeutycznymi, gemoterapeutycznymi czy ziołami, dlatego też jest tradycyjnie stosowany w leczeniu wielu chorób.
Pyłek działa pozytywnie na gruczoły płciowe kobiet i mężczyzn, jest bardzo aktywny przy problemach z prostatą i jest zalecany w leczeniu bolesnego miesiączkowania, napięcia przedmiesiączkowego i nieregularnych okresów.
Pyłek łagodzi i znacząco ogranicza problemy związane z menopauzą oraz poprawia ogólną kondycję seksualną. Pyłek pomaga w funkcjonowaniu umysłowym, wzmacnia serce i działa moczopędnie.
Pyłek reguluje apetyt i poziom cukru we krwi, szczególnie polecany jest przy osłabieniu i ogólnym osłabieniu organizmu, kontroli wagi, leczeniu zaburzeń jelitowych i trawiennych, leczeniu i ochronie przed wirusami, przeziębieniami i innymi infekcjami.
Pyłek poprawia stan osób, które mają łagodne objawy alergiczne i pomaga im stopniowo nabywać odporność.
Pyłek pozytywnie wpływa na jakość porostu włosów, kolor włosów, przyspiesza gojenie się ran wewnętrznych i zewnętrznych oraz przyspiesza powrót do zdrowia po przebytych chorobach.
Zawiera substancje biologicznie czynne, które pozytywnie wpływają na gospodarkę wodną, kontrolują odkładanie się tłuszczu w organizmie i ogólnie sprzyjają dobrej kondycji fizycznej ciała i ducha.
Pyłek ma bardzo pozytywny wpływ na nastrój człowieka. Działa przeciwlękowo, daje dobre samopoczucie, euforię, poprawia zdolności umysłowe, a jednocześnie zwalcza stany lękowe, stres, depresję i bezsenność. Chroni przed udarami i chorobami serca, wyrównuje liczbę czerwonych krwinek i ilość hemoglobiny, korzystnie wpływa na reumatyzm i zapalenie stawów, problemy skórne, problemy ze wzrokiem, zaburzenia jelitowe, problemy z wątrobą. Ma dobroczynne działanie nawet przy chorobie Parkinsona i cukrzycy!
Ma korzystny wpływ na zaburzenia pracy mózgu, jest jednocześnie znaną metodą leczenia upośledzonych umysłowo i chorych dzieci! Czego jeszcze można było oczekiwać od skromnego pyłku? To wszystko wykazały badania, które trwają… w przyszłości… kto wie, co jeszcze zostanie dodane do listy leczniczych właściwości pyłku pszczelego.
ZALECANY DLA…
+ Dzieci powyżej trzeciego roku życia i nastolatki
+ Dorośli w każdym wieku
+ Sportowcy, niezależnie od poziomu, jako suplement diety
+ Osoby z intensywnym zmęczeniem psychicznym
+ Osoby z intensywnym zmęczeniem fizycznym
+ Mężczyźni i kobiety z zaburzeniami seksualnymi i narządów płciowych
+ Osoby z zaburzeniami jelitowymi
+ Osoby z przewlekłymi chorobami skóry
+ organizmy osłabione
+ Osoby wracające do zdrowia po wirusie, przeziębieniu, urazie lub napromieniowaniu
+ Osoby z otyłością
+ Osoby cierpiące na anoreksję
+ Osoby cierpiące na ogólne załamanie psychiczne i bezsenność
+ Osoby cierpiące na anemię (polecany w połączeniu z miodem jodłowym)
+ Osoby cierpiące na alergie sezonowe
+ Osoby starsze
CUD PYŁKU
No cóż, pyłek jest w porządku, ale dlaczego zamiast pyłku nie sięgnąć po całą masę preparatów leczniczych zawierających witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, białka, aminokwasy i kwasy tłuszczowe?
Dlaczego powinniśmy zjeść łyżkę pyłku, a nie stek wołowy lub 3-4 jajka?
Czy wszystkie te składniki odżywcze w dużych proporcjach ilościowych czynią pyłek wartościowym?
Odpowiedź brzmi nie! Wszystkie te składniki odżywcze znane ogółowi społeczeństwa są prostym… bonusem, jaki natura daje pyłkowi. Cud pyłku polega na tym, że te składniki odżywcze są w IDEALNYCH PROPORCJACH, tworząc synergiczne efekty, które są wciąż… badane! Nie da się osiągnąć takiego stosunku wszystkich tych składników za pomocą preparatów farmaceutycznych i innych suplementów. A jednak pszczoła nie zna kłopotów, bo taki jest jej cel. I to nie koniec! Cudu pyłku dopełniają zawarte w nim w małych ilościach substancje, z których większość dodawana jest przez same pszczoły. Te nieskończenie małe ilości substancji o tajemniczych nazwach stanowią zapotrzebowanie na stosowanie pyłku, gdyż to właśnie im zawdzięczamy 70% jego dobroczynnych właściwośc
Właściwości pyłku pszczelego
Do najważniejszych właściwości pyłku pszczelego należą:
Działanie odżywcze
Pyłek pszczeli jest bogatym źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów. Jest on szczególnie bogaty w witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B6, witaminę E, żelazo, cynk, magnez, potas i fosfor.
Działanie przeciwutleniające
Pyłek pszczeli zawiera wiele związków o działaniu przeciwutleniającym. Związki te pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami.
Działanie immunomodulujące
Pyłek pszczeli może wspomagać układ odpornościowy. Pomaga on zwiększyć produkcję limfocytów i przeciwciał.
Działanie przeciwzapalne
Pyłek pszczeli może wykazywać działanie przeciwzapalne. Może on być pomocny w leczeniu stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów, zapalenie jelit i zapalenie żołądka.
Działanie antybakteryjne
Pyłek pszczeli może wykazywać działanie antybakteryjne. Może on być pomocny w leczeniu infekcji bakteryjnych, takich jak infekcje układu moczowego i infekcje dróg oddechowych.
Działanie przeciwgrzybicze
Pyłek pszczeli może wykazywać działanie przeciwgrzybicze. Może on być pomocny w leczeniu infekcji grzybiczych, takich jak grzybica stóp i grzybica paznokci.
Opakowanie jednostkowe: słoik szklany | Opakowanie zbiorcze: |
---|---|
200g |
Jeżeli Twój poszukiwany produkt nie jest dostępny, napisz do nas.