Oliwa z oliwek – odkryj naturalny skarb
Oliwa Olanea Superior to autentyczna, najwyższej kategorii grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o bardzo niskiej kwasowości.
Oliwa Olanea Superior idealnie wpasowuje się w najróżniejsze rozwiązania kulinarne oferując silny, świeży oliwkowy aromat z nutą owocowego posmaku.
Unikatowy smak Oliwy Olanea Superior jest efektem doskonałego procesu tłoczenia, który następuje zaraz po zbiorze dojrzałych owoców. Tłoczenie odbywa się w niskich temperaturach, aby ekstrakt z owoców zachował swoje naturalne i dobroczynne właściwości oraz bardzo niską kwasowość. Nad całym procesem czuwają specjaliści korzystając z nowoczesnej technologii i sprawdzonej metodologii bazujące na latach doświadczeń w tłoczeniu wyjątkowej oliwy z oliwek.
Wszechstronne zastosowanie
Odmiana oliwek: Koroneiki – uprawiana na obszarze Mesenii.
Zbierana z wyselekcjonowanych gajów oliwnych
Produkowana metodą tłoczenia na zimno, co gwarantuje jej doskonałą jakość.
Wyróżnia się owocowym i lekko gorzkim posmakiem z charakterystycznym
zapachem świeżych oliwek.
Oliwa jest bogata w polifenole i pierwiastki przeciwutleniające o
wysokiej wartości odżywczej, idealny do diety śródziemnomorskiej.
Oliwa z oliwek najwyższej kategorii otrzymywana bezpośrednio
z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
kwasowość poniżej 0,34%
tłoczona na zimno (w temp. poniżej 27°C)
doskonała baza do różnorodnych potraw mięsnych i warzywnych
dodatek do sałatek, zup, mięs lub marynat
E.V.O.O – Extra Virgin Olive Oil – to skrót stosowany do oznaczania specjalnego rodzaju Oliwy z Oliwek.
Kluczowym wyznacznikiem najwyższej klasy E.V.O.O. jest poziom kwasowości. Nie może on przekraczać 0,8%, a im niższa kwasowość tym wyższa jakość oliwy.
Olanea Superior – nasz specjał
Oliwa Olanea Superior – typowe wartości odżywcze w 100g:
wartość energetyczna: | 3389kJ / 824 kcal | |
białka: | 0g | |
węglowodany: | 0g | |
całkowita zawartość tłuszczu: | 92g | |
nasycone: | 12g | |
jednonienasycone: | 72g | |
wielonienasycone: | 8g | |
cholesterol: | 0g | |
błonnik: | 0g | |
sód: | 0g | |
KWASOWOŚĆ | ≤ 0,8% | |
nadtlenki (meq O2/kg) | ≤ 20.0 | |
K270 | ≤ 0.22 | |
K232 | ≤ 2.5 | |
∆K | ≤0.01 |
Uchwycić naturę…
Każdy sezon zbiorów rozpoczynamy od wyboru najwyższej jakości oliwek. Zbiory pochodzą z greckiego regionu Peloponezu, gdzie rozpościerają się jedne z najznakomitszych upraw drzew oliwkowych.
Doskonałe warunki glebowe oraz promienie greckiego słońca sprawiają, że peloponeskie owoce w 100% spełniają warunki naszej metodologii kontroli jakości. W rezultacie do każdej naszej butelki oliwy trafia cząstka nieskazitelnej greckiej natury.
…i podzielić się jej smakiem
Oliwa Olanea Superior oferuje bogaty oliwkowy aromat i wyraziście owocowy bukiet dopełniający smak Twoich potraw. Od Ciebie zależy jak wykorzystasz te unikatowe właściwości naszej oliwy.
Być może pokropisz nią ciepłe danie, by wydobyć przyjemną woń, użyjesz jako bazę do marynaty, by smak oliwy przepełnił Twoje danie i mile zaskoczył w momencie jego spożywania, albo dodasz do sałatek, świeżych warzyw, serów, pieczywa posypanego suszonym oregano…
Istnieją tysiące sposobów podania i jeden wyjątkowy smak oliwy. Reszta zależy od Ciebie.
Antyczny rodowód – gwarancja wysokiej jakości
Grecja jest światowym liderem w produkcji najwyższej jakości oliwy z oliwek tłoczonej na zimno.
W Grecji jest kilka regionów, które zapewniają wyjątkowe warunki klimatyczne dla upraw drzew oliwkowych. Jednym z tych regionów są pofałdowane krajobraz Peloponezu.
Półwysep Peloponez, oprócz bogatej historii rodzącej się już w czasach antycznych, wyróżnia się także pod względem długowiecznej tradycji uprawy gajów oliwnych.
Peloponeska oliwa z oliwek odznacza się wysoką jakością (klasyfikowaną m.in. poprzez niską kwasowość), wyrazistym, pełnym smakiem oraz bogactwem przeciwutleniaczy i witamin.
Z tego powodu Oliwa z oliwek Extra Virgin jest zalecana jako składnik codziennej diety wnosząc w nią obfitość dobroczynnych dla zdrowia wartości odżywczych oraz niepowtarzalny śródziemnomorski aromat.