Maślane migdałowe oczka w jednym ciasteczku – Kourabiedes

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam w większości z białą, miękką i wszystko otulającą kołderką, która tworzy niepowtarzalny krajobraz. Grecy również posiadają takie skojarzenia, jednak ich biała kołderka jest słodka i okrywa niepowtarzalnie pyszne ciasteczka Kourabiedes. Migdałowy i delikatny maślany aromat jest jednym z nieodłącznych elementów Bożego Narodzenia w Grecji. Ale przecież nie byłyby one wystarczająco greckie, gdyby nie były elementem swoistej rywalizacji, o to kto wiedzie smakowy prym greckich Świąt. A zatem kourabiedes i melomakarona, jak Kielecki i Winiary, co roku stają w szranki i lepiej nie wchodzić pomiędzy dwie strony… Lepiej stanąć z boku i delektować się ich smakiem:)

Składniki:

Ciasto:

+ 500 g masła o temperaturze pokojowej
+ 250 g cukru pudru
+ 2 żółtka
+ 750 g mąki pszennej
+ 200 g migdałów
+ 2 łyżki ouzo (lub amaretto) – można więcej, ale do ciasta tylko dodawać 2 łyżeczki!
+ 1 łyżeczka wody różanej
+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
+ kropelka lub dwie aromatu migdałowego

Posypka:

+ Duuuużo cukru pudru przesianego

Drink:

+ Sok z pomarańczy
+ Ouzo

Sposób przygotowania:

+ Aby Święta Bożego Narodzenia nabrały odpowiedniego kształtu i pokojowej atmosfery w ulubionym naczyniu do picia zmieszaj ouzo i sok z pomarańczy w proporcji 50:50.
Mieszankę należy popijać przy każdym kroku robienia ciasta lub według zapotrzebowania

+ obrane ze skórki migdały lekko upraż na rozgrzanej patelni, a następnie posiekaj na grube kawałki
+ w misce miksera ucieraj masło (w temperaturze pokojowej) przez ok. 10 min
+ do ucierającego się masła dodawaj stopniowo żółtka, cukier puder, ouzo, wodę różaną, wanilię, aromat, i proszek do pieczenia przesiany z mąką
+ poczekaj aż wszystko złączy się w jednolitą zwartą masę
+ zacznij formować małe kulki z ciasta
+ każde ciasteczko oznacz kciukiem na górze

Ciasteczka piecz przez ok. 15min w temp. 200°C. Łatwo się przypalają z góry, więc popijając drineczka, obserwuj.
Po upieczeniu, poczekaj aż ciastka wystygną.
Następnie wykąp je w kąpieli cukrowo pudrowej.

UWAGA:

Przed próbowaniem ciastka nie zaciągnij się cukrem pudrem, bo każdy w domu usłyszy, że podjadasz po kryjomu ciasteczka ze spiżarki. A przecież nie o to chodzi…

Smakujcie Grecję bożonarodzeniową!

Wesołych Świąt!!!