Domowe ciasto Filo – tajemnica babci

W greckiej kuchni są tajemnice, które poznali tylko nieliczni. Jednym z takich sekretów jest tworzenie doskonałego ciasta filo. Przepis przekazywany był ustnie z pokolenia na pokolenie w ogromnej poufności… aż w końcu trafił do producentów greckich przysmaków i można go spotkać na półce w każdym markecie. Jeżeli jednak macie dość odwagi, żeby zmierzyć się z ciastem filo na własną rękę, zostawiamy Wam ten skarb narodowy poniżej. Używajcie z rozwagą!

Składniki:
+ około 350 g letniej wody
+ 1 filiżanka oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 łyżka soli
+ około 750 g mąki
+ 2 łyżki octu (opcjonalnie, aby uzyskać większą chrupkość)

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę. Na środku zrób zagłębienie, w którym zmieszaj wodę, oliwę, sól i ocet. Następnie zmieszaj delikatnie wszystkie składniki do otrzymania jednolitej i elastycznej masy.

Z powstałego ciasta uformuj kule, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.

Teraz zaczyna się magia!

Ciasto podziel na 4 części. Blat, gdzie będziesz wałkować posypcie obficie mąką i rozwałkujcie każdą z części. Jeżeli dobrze opanowaliście tę sztukę tajemną, powinniście otrzymać nierozrywające się plastry grubości bibuły.

Przytnijcie je do wielkości, którą potrzebujecie do Waszej potrawy i ułóżcie jeden na drugim przekładając arkuszami papieru lub bawełnianej ścierki.

Smakujcie Grecję według przepisu babci!


Zdjęcie: Ciasto Filo