W greckiej kuchni królowa jest tylko jedna – Moussaka!
Łatwy i szybki sposób na przyrządzenie władczyni greckich stołów i żołądków.
Składniki:
Baza:
+ 3-4 dorodne bakłażany
+ 3-4 średnie ziemniaki
+ olej do smażenia
Farsz:
+ 750g mielonej wołowiny
+ 2 cebule
+ 4 ząbki czosnku
+ 1 puszka pomidorów
+ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
+ 1 łyżka cukru
+ 1 szklanka czerwonego wina
+ sól i pieprz
+ 1 liść laurowy
+ szczypta mielonego cynamonu
+ 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Krem:
+ 900ml mleka
+ 120g masła
+ 120g mąki
+ szczypta gałki muszkatułowej
+ 2 żółtka
+ 100g startego sera Kefalotiri lub Graviera
Sposób przygotowania:
= Warzywna podstawa
Zacznijmy od przygotowania bakłażanów i ziemniaków.
Z bakłażanów oderwij łodygi i pokrój je na plasterki o grubości około 1cm. Obficie posól i zostaw w durszlaku na 30 minut.
Po tym czasie opłucz je pod dużą ilością wody i delikatnie przyciśnij dłońmi, żeby usunąć nadmiar wody.
Kiedy będą suche, podsmaż je na oleju. Zdejmij z patelni i ułóż na papierowym ręczniku w celu usunięcia zbędnego tłuszczu.
Podobnie postępuj z ziemniakami: obierz, pokrój na centymetrowej grubości plastry, podsmaż z obu stron i odciśnij na papierowym ręczniku.
= Pora na mięsny farsz
W kolejnym etapie podgrzej oliwę z oliwek na patelni. Zeszklij na niej posiekane cebule. Dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku, pomidory i mięso, dokładnie wymieszaj i smaż. Co jakiś czas przemieszaj składniki, stopniowo dodając wino, koncentrat pomidorowy, cukier, cynamon, liść laurowy, pozostały czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Poczekaj aż wino odparuje pozostawiając fenomenalny aromat.
Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień i duś pod przykrywką przez około 30 minut. Mięso musi być miękkie, a sos gęsty i odparowany.
Na koniec, z farszu wyciągnij liść laurowy, ząbki czosnku, a patelnię odstaw do ostygnięcia.
= Sos beszamel.
W dużej patelni rozpuść masło i mieszając dodawaj mąkę. W efekcie powstanie aksamitna pasta. Cały czas mieszając, dolewaj powoli mleko i kontynuuj podgrzewanie, aż całość zgęstnieje.
Następnie, zdejmij patelnię z ognia. Wlej żółtka, sól, pieprz, gałkę i połowę startego sera. Mieszaj, mieszaj, mieszaj!
= Ubieramy królową
Teraz przygotuj naczynie żaroodporne/żeliwne lub brytfannę (ok. 25 x 35cm). Ścianki naczynia nasmaruj masłem, ułóż warstwę ziemniaków nie zostawiając pustych przestrzeni. Następnie wyłóż warstwę z plastrów bakłażanów i posyp częścią potartego sera.
Na warzywa połóż farsz mięsny i lekko go uklep, aby wypełnił wszystkie szpary. Farsz zalej sosem. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez około 60 minut, aż zacznie się rumienić.
Królowa smakuje najlepiej z orszakiem greckich przysmaków!
Smakujcie Grecję po królewsku!