Diples

Niech kolejny przepis spod znaku cynamonu i goździków zagości na Waszych świątecznych stołach. Niech aromat pomarańczy rozpłynie się po całym domu, a rodzinna atmosfera towarzyszy Wam przez cały ten czas.

Pyszne diples, z pewnością, pomogą w skomponowaniu tego pełnego ciepła i wzajemnej dobroci klimatu Bożego Narodzenia.

Składniki:

Ciasto:
+ 5 jajek
+ kilka kropel ekstraktu z wanilii
+ szczypta sody oczyszczonej
+ szczypta soli
+ 3,5 szklanki mąki
+ Olej (do prażenia)

Lukier:
+ 500g miodu (najlepiej tymiankowego)
+ 1 szklanka wody
+ 0,5 łyżeczki cynamonu
+ 0,5 łyżeczki goździków
+ pokruszone orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek.
Do żółtek dodaj wanilię i ucieraj w mikserze przez około 5 minut.

W międzyczasie, do białek dodaj sól i ubij na sztywno. Następnie przełóż ubitą pianę do utartych żółtek, wsyp sodę i miksuj (na średnich obrotach) całość przez kolejne 5 minut do otrzymania kremowej jednolitej masy.
W kolejnym kroku wsyp ⅔ mąki i mieszaj.

Ciasto będzie nieco kleiste, więc posmaruj dłonie odrobiną oliwy i wygniataj ciasto dodając stopniowo pozostałą mąkę. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk ubijaj jeszcze przez chwilę, a następnie przykryj i odłóż na około 30 minut.

Po tym czasie cieniutko rozwałkuj ciasto i potnij na podłużne arkusze (około 20cm x 5cm). Ważne, aby nie były większe od naczynia, gdzie będziecie je prażyć i aby dało się je łatwo zwinąć w rulon. Gotowe arkusze przygotuj na blacie i przykryj ręcznikiem, żeby nie wyschły.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Za pomocą 2 widelców wkładaj arkusze ciasta do oleju na 3 sekundy z jednej i 3 sekundy z drugiej i na koniec zwijaj w rulon ciągle trzymając częściowo w oleju.. Ciasto powinno się uprażyć i lekko zbrązowieć. Gotowe rulony układaj na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Teraz przygotuj lukier poprzez wymieszanie miodu z wodą. Słodką polewą polej nasze wypieki i posyp orzechami wymieszanymi z cynamonem.

Smakuj Grecję z goździkami i cynamonem!


Zdjęcie: Diples