NIe trzeba urodzić się Grekiem, żeby zakochać się w greckiej kuchni. Nie trzeba być piekarzem, żeby własne wypieki zachwycały nasze podniebienie. Nie trzeba wiele wysiłku, żeby aromatyczny chleb trafił na nasze stoły.
Składniki:
+ 50g świeżych drożdży
+ 1 łyżka cukru
+ 1 łyżka soli
+ 150ml oliwy z oliwek extra virgin
+ 500ml letniej wody
+ 1kg mąki
+ 2-4 łyżki oregano
+ łyżeczka suszonego tymianku
+ ser feta lub oliwki
W misce wymieszaj drożdże, cukier i sól. Mieszając powoli dolewaj wodę oraz oliwy z oliwek.
Następnie wsyp oregano i tymianek.
Na tym etapie możesz również dodać starty ser feta lub pokrojone w plasterki oliwki. Ilość zależy od Twoich upodobań smakowych. Ważne, aby w efekcie końcowym ciasto miało dobrą konsystencję.
Kiedy roztwór będzie gotowy, zacznij dodawać mąkę małymi porcjami i ugniatać.
Oczywiście wszystkie te czynności można wykonywać również robotem planetarnym.
Gotowe ciasto powinno łatwo odklejać się od ścianek naczynia.
Pozostaw je w misce na około 45 minut w ciepłym miejscu przykryte ścierką.
Na koniec uformuj bochenek i piecz w uprzednio rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut do 1 godziny. Przed wyciągnięciem z piekarnika odkrój kawałek, aby zobaczyć czy chleb jest dobrze wypieczony.
Smakuj Grecję z wypiekami!