Grecy posiadają niezwykły dar przeistaczania zwykłych składników w niezapomniane doznania smakowe, pachnące świeżością, na domiar sycące i kwaśnie kuszące . A może to tylko wpływ greckiego Słońca… Zdania są podzielone, ale co by nie mówić… lepiej spróbować.
Składniki:
+ 1,5 kg szpinaku
+ 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
+ 2 duże cebule
+ 1-2 cebule dymki
+ 1 szklanka białego ryżu
+ 1 duża soczysta cytryna
+ posiekany koperek
+ 2 szklanki wody
+ 2 łyżki przecieru z pomidorów
+ sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie rozpocznij od dokładnego umycia i wysuszenia liści szpinaku.
Liście można grubo pokroić, ale pozostawienie ich w całości również jest w porządku.
Następnie, i tutaj trzeba się już bardziej przyłożyć, posiekaj cebulę i dymkę na drobne kawałki.
Zeszklij je na patelni z wcześniej rozgrzaną oliwą, a potem dodaj szpinak.
Całość posól, przykryj i zostaw na średnim ogniu aż wszystko opadnie. Jeżeli to konieczne, dodaj około pół szklanki wody, aby nic się nie przypaliło.
W kolejnym kroku wsyp ryż, koper, wymieszaj i zalej wodą tak, aby była na poziomie szpinakowo ryżowej mieszanki. Podgrzewaj pod przykryciem (około 15minut) i w razie potrzeby dodawaj wodę. Co chwilę delikatnie przemieszaj.
Po tym czasie, kiedy ryż będzie już miękki, dopraw potrawę pieprzem i solą oraz dodaj przecier.
Niech potrawa jeszcze przez około 5 minut łagodnie się gotuje. Na koniec wlej sok z cytryny, wymieszaj i ściągnij z ognia.
Nasze spanakorizo można podać z plasterkami cytryny i pokruszonym serem feta
Smakuj Grecję cytyrnowo kwaśną i szpinakowo świeżą!