W Grecji, mianem Μπεκρής (Bekris) określa się osobę, która cały czas przesiaduje w tawernie i lub kafeneio (i nie jest to jej właściciel), popijając wino, delektując się grecką kuchnią i wchodząc w dysputy z odwiedzającymi… taki Anioł Stróż tawerny 😉 Meze, które prezentujemy poniżej należy do jednej z ulubionych potraw spożywanych przez Bekris. Stąd też jego nazwa Μπεκρή μεζέ – Bekri meze.
Składniki:
+ 1 kg wieprzowiny (np. łopatki)
+ 2 ząbki czosnku
+ 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 zielona papryka
+ 1 czerwona papryka
+ 500g dorodnych pomidorów
+ 1 szklanka białego wytrawnego wina
+ sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Na początek przygotuj wszystkie składniki. Mięso, paprykę i pomidory pokrój na niewielkie kostki. Drobno posiekaj czosnek.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na średnim ogniu podsmaż mięso przez około 5-6 minut, do momentu aż delikatni się zarumieni.
Kontynuując smażenie, dodaj paprykę i czosnek. Mieszaj przez następne 2 minuty.
TERAZ NAJWAŻNIEJSZA CZĘŚĆ – dolej 1/2 szklanki wina. Pozostałą część wypij, a resztę butelki daj do chłodzenia…
Pozwól naszej potrawie dusić się w winie do jego wyparowania (na szczęście smak zostanie).
Na koniec dodaj pokrojone pomidory, a całość dopraw solą, pieprzem i szczyptą oregano.
Smakuj Grecję z mięsem i winem!