Chlebek pita stanowi znakomity dodatek do różnych dań lub jako przystawka podawana z różnorodnymi sosami.
Składniki:
+ 3 szklanki mąki
+ 1 szklanka letniej wody
+ 7 g suszonych drożdży (21g świeżych drożdży)
+ 4 łyżeczki cukru
+ 4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
+ 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do naczynia wsyp mąkę i dodaj drożdże. Drożdże posyp cukrem, polej oliwą i letnią wodą. Sól wsyp tak, aby nie dotykała drożdży. Całość zagnieć rękami lub wymieszaj robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy.
Otrzymane ciasto podziel na 12 równych części, przykryj i pozostaw na kilka minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie każdy kawałek zagnieć, aby wypuścić powietrze i uformuj krążki. Grubość i wielkość dobierz wedle własnego uznania.
Tak przygotowane placuszki piecz z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Pita będzie gotowa, kiedy delikatnie się zarumieni, ale stanie się chrupiąca. Środek powinien pozostać miękki.
Porady:
– upieczone placuszki natrzyj kilkoma kroplami oliwy z oliwek doprawionej oregano. Oliwa sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze, a gorzkie oregano wydobędzie wytrawny smak.
– Pita doskonale smakuje upieczona na grillu lub ognisku. Subtelny posmak dymu połączony z oliwą i oregano oraz Tzatziki będą wyśmienitym dodatkiem do posiłków na świeżym powietrzu w akompaniamencie skrzącego się ogniska.