Na początek naszej podróży po Grecji prezentujemy przysmak prosty, ale nieodzowny przy każdej greckiej biesiadzie. Tzatziki to aromatyczny dodatek do dań, który zachwyca podniebienia i zapewnia posmak czosnku na długie godziny.
Składniki:
+ 1 kg gęstego jogurtu
+ 6 ząbków czosnku
+ 1 łyżeczka soli
+ 4 łyżeczki octu
+ 10 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
+ 3 – 4 świeże ogórki zielone
Sposób przygotowania:
Świeże zielone ogórki kroimy wzdłuż i usuwamy wodnisty miąższ z nasionami. Dzięki temu po zmieszaniu wszystkich składników, jogurt zachowa gęstą konsystencję. Następnie trzemy warzywo na dużych oczkach tarki. Ząbki czosnku rozgniatamy w prasce. W odpowiednio dużym naczyniu mieszamy jogurt, czosnek, sól, ocet, oliwę z oliwek i potarte ogórki. Przykrywamy naczynie i wkładamy do lodówki na około 1-2 godzin.
Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek, ozdabiamy zielonymi listkami, np. pietruszki oraz kilkoma oliwkami. Danie powinno mieć gęstość podobną do serka homogenizowanego.
Tzatziki najlepiej serwować z chrupiącą bagietką, pitą (przepis tutaj) , lub jako dodatek do ciepłych dań.
Porady:
Ważne!
Choć Tzatziki mogą przypomnieć Wam smak polskiego niedzielnego obiadu i jego tradycyjnego składnika, mizerii, to nigdy nie mówcie tego Grekowi!
Dlaczego?
1. Dla Greka nic nie smakuje, nie wygląda i nawet, mimo identycznych składników, nie może równać się z Tzatziki!
2. Mizeria, po grecku Μιζέρια, nie ma nic wspólnego z jedzeniem, chyba, że z jego brakiem. Dla Greka brak strawy to brak radości życia, a to właśnie jest Μιζέρια.
Gęsty jogurt – ten składnik występujący pod nazwą jogurt grecki z łatwością można zaopatrzyć się w każdym większym sklepie spożywczym. Dla osób lubiących kulinarne wyzwania, polecamy próbę zrobienia własnego jogurtu na bazie nieprzetworzonego krowiego mleka. Dzięki temu osiągną pożądaną gęstość i naturalny smak.