Kostas poczęstował mnie kilkoma ciepłymi słowami, kiedy powiedziałem, że kolejny przepis posiada turecki rodowód. Prawdy nie ukryję, genu nie wydłubię, ale na pewno wydanie greckie tej potrawy obecnie stanowi jeden z najpopularniejszych przysmaków ateńskich ulic i nie tylko.
Składniki:
+ 500g mięsa wieprzowego (dobór mięsa patrz Porady)
+ 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 łyżeczka soli
+ sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
+ 200g musztardy
+ 2 łyżki oregano
+ świeżo mielony pieprz
+ 1 ząbek czosnku do marynaty i 5 ząbków do nacierania mięsa
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę:
Do naczynia z oliwą z oliwek wsyp sól, pieprz, musztardę, oregano i przeciśnięty lub drobno posiekany ząbek czosnku.
Posiekaj mięso wieprzowe na cienkie poszarpane plasterki. Następnie wybierz jedną z możliwości doprawienia i smażenia:
1. Mięso marynowane: zanim pokroisz mięso natrzyj go zmiażdżonym czosnkiem i solą. Schłodź w lodówce przez 30 min. Następnie posiekaj mięso, wsyp do marynaty, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane włóż do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłużej tym bardziej mięso nasiąknie smakiem tradycyjnej Grecji, yeah!!!). Schłodzone mięso usmaż na patelni delikatnie podlewając oliwą z oliwek.
2. Mięso niemarynowane: kawałek mięsa wieprzowego pokrój na 3-4 grube plastry i natrzyj sprasowanym czosnkiem i solą. Włóż do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie posiekaj na drobne plasterki i usmaż. Kiedy mięso będzie już gotowe, bezpośrednio przełóż je gorące i skwierczące do marynaty. Wymieszaj dokładnie.
Oczywiście, polecamy również smażenie na płycie nad rozżarzonym węglem w towarzystwie znajomych i dobrej (greckiej) muzyki.
Długość i sposób smażenia pozostawiamy Wam – pamiętajcie tylko, żeby nie jeść surowego.
Dobór mięsa – grecki gyros rozpowszechnił się w niepewnych początkach XX w. i był przygotowywany ze stosunkowo łatwo dostępnej wieprzowiny. Jednak ta potrawa doskonale sprawdzi się wersji z drobiowej, wołowej, turec… jagnięcej lub wege (i znowu usłyszałem kilka ciepłych słów).
Sposoby podania:
Gyros podawany jest na wiele sposobów. Trzy z nich to:
Γύρος στην πλάκα – Gyros stin plaka, czyli gyros na talerzu z fryteczkami, pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub plackami pita, krążkami świeżej cebuli, pomidora i zielonej sałaty. Król restauracji!
Γύρος σε πίτα – Gyros se pita – gyros w placku pita. Korzystając z naszego przepisu pamiętaj, aby placki pita były duże. Pitę posmaruj sosem tzatziki, na środku ułóż pyszne mięso, krążki cebuli, plastry pomidora, liść sałaty i frytki, a następnie zroluj. Król fast-foodów!
Warstwowa sałatka gyros – nie jest to grecki przepis, ale zdecydowanie warty polecenia. Mięsko według naszego przepisu doda jej helleńskiego charakteru.
Nasz przepis jest bazą do testowania różnych wariacji zarówno mięsa jak i przypraw. Do dzieła!
Ale jaki kawał tego wieprza? Z uda, z karku, z sadła, zadek tej świni??!? Proszę konkretnie
A która część świnki Panu smakuje najbardziej? Właśnie tę część polecamy. A jeżeli chodzi o konkret, to polędwica zda egzamin.