Nieodłącznym elementem greckiego stołu są mocno schłodzona woda i cieplutki chleb z przepyszną chrupiącą skórką. Spróbujecie?
Składniki na chleb oliwkowy:
+ 3 szklanki mąki
+ 7gr suszonych drożdży
+ 5 gr soli
+ 1,5 szklanki letniej wody
+ 1,5 szklanki posiekanych oliwek
+ 4 – 5 łyżek oregano
+ oliwa z oliwek do posmarowania brytfanny i ciasta.
Sposób przygotowania:
Miksuj przez około 2-3 minut mąkę z solą.
Następnie dodaj po kolei resztę składników.
Miksuj na wolnych obrotach przez około 10 minut. Ciasto powinno być jednolite, ale kleiste.
Brytfannę posmaruj oliwą i równomiernie rozłóż w niej ciasto.
Ciasto posmaruj oliwą po górze.
Całość przykryj ścierką lub ręcznikiem i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Im więcej czasu damy drożdżom, tym korzystniej wpłynie to na efekt końcowy.
Według naszego greckiego specjalisty Kostasa, ciasto najlepiej przygotować rano, a późnym popołudniem wypiekać. Będzie na czas do wieczornego grillowania.
Ciasto należy piec przez 30 – 45 minut w nagrzanym pierkarniku w 180°C. Po 30 minutach sprawdzajcie czy jest już gotowe nakłuwając je wykałaczką.
Składniki na mrożoną wodę:
+ dzbanek
+ kostki lodu
+ krystaliczna woda (niegazowana)
Sposób przygotowania:
Dzbanek włóżcie do zamrażarki na około 30 minut.
Kostki lodu wrzućcie do dzbanka i zalejcie zimną wodą.
Podawać ze świeżutkim chlebkiem i greckimi przysmakami korzystając z innych naszych przepisów na dania.
Smakujcie greckich wypieków!