https://www.macheesmo.com/wp-content/uploads/2009/10/olivebread1_550.jpg
https://www.macheesmo.com/wp-content/uploads/2009/10/olivebread1_550.jpg

Nieodłącznym elementem greckiego stołu są mocno schłodzona woda i cieplutki chleb z przepyszną chrupiącą skórką. Spróbujecie?

Składniki na chleb oliwkowy:
+ 3 szklanki mąki
+ 7gr suszonych drożdży
+ 5 gr soli
+ 1,5 szklanki letniej wody
+ 1,5 szklanki posiekanych oliwek
+ 4 – 5 łyżek oregano
+ oliwa z oliwek do posmarowania brytfanny i ciasta.

Sposób przygotowania:

Miksuj przez około 2-3 minut mąkę z solą.
Następnie dodaj po kolei resztę składników.

Miksuj na wolnych obrotach przez około 10 minut. Ciasto powinno być jednolite, ale kleiste.

Brytfannę posmaruj oliwą i równomiernie rozłóż w niej ciasto.
Ciasto posmaruj oliwą po górze.

Całość przykryj ścierką lub ręcznikiem i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Im więcej czasu damy drożdżom, tym korzystniej wpłynie to na efekt końcowy.
Według naszego greckiego specjalisty Kostasa, ciasto najlepiej przygotować rano, a późnym popołudniem wypiekać. Będzie na czas do wieczornego grillowania.

Ciasto należy piec przez 30 – 45 minut w nagrzanym pierkarniku w 180°C. Po 30 minutach sprawdzajcie czy jest już gotowe nakłuwając je wykałaczką.

Składniki na mrożoną wodę:

+ dzbanek
+ kostki lodu
+ krystaliczna woda (niegazowana)

Sposób przygotowania:

Dzbanek włóżcie do zamrażarki na około 30 minut.
Kostki lodu wrzućcie do dzbanka i zalejcie zimną wodą.

Podawać ze świeżutkim chlebkiem i greckimi przysmakami korzystając z innych naszych przepisów na dania.

Smakujcie greckich wypieków!


Zdjęcie: Chleb oliwkowy
Domowa Piekarnia