Słodycz, słodycz, słodycz…
Składniki:
+ 8 – 10 plastrów ciasta filo
+ 70g masła
Krem:
+ 5 jajek
+ 1 litr mleka
+ 1 filiżanka cukru
+ 1 filiżanka semoliny
+ ekstrakt z wanilii
+ 2 łyżeczki masła
Syrop:
+ 2,5 filiżanki wody
+ 3 filiżanki cukru
+ skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu wymieszaj schłodzone mleko i pozostałe składniki kremu.
Następnie zacznij podgrzewać, cały czas mieszając, aż otrzymasz delikatny i jednolity gęsty krem. Powinno to trwać około 10 minut.
Kiedy krem zacznie się gotować zdejmij go z ognia.
Naczynie żaroodporne wykładamy na zakładkę 6 plastrami ciasta filo przesmarowanymi masłem.
Następnie ciasto zalewamy przygotowanym wcześniej kremem.
Wystające brzegi ciasta zawijamy na górę kremu. Całość przykrywamy jeszcze 2 plastrami ciasta.
Górę smarujemy masłem.
Ciasto pokrój na kawałki, tak aby nie przekroić dolnej warstwy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w 180°C przez około 60 minut. Kiedy ciasto zbrązowieje wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Na koniec przygotuj słodki syrop i …
Smakujcie słodycz Grecji!
Wygląda smakowicie 🙂
Nie tylko wygląda:)