Kremówka po grecku – Galaktompoureko – Γαλακτομπούρεκο

https://winorb.gr/wp-content/uploads/2018/11/sovolos.jpg

Słodycz, słodycz, słodycz…

Składniki:

+ 8 – 10 plastrów ciasta filo
+ 70g masła

Krem:
+ 5 jajek
+ 1 litr mleka
+ 1 filiżanka cukru
+ 1 filiżanka semoliny
+ ekstrakt z wanilii
+ 2 łyżeczki masła

Syrop:
+ 2,5 filiżanki wody
+ 3 filiżanki cukru
+ skórka z cytryny

Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu wymieszaj schłodzone mleko i pozostałe składniki kremu.
Następnie zacznij podgrzewać, cały czas mieszając, aż otrzymasz delikatny i jednolity gęsty krem. Powinno to trwać około 10 minut.
Kiedy krem zacznie się gotować zdejmij go z ognia.

Naczynie żaroodporne wykładamy na zakładkę 6 plastrami ciasta filo przesmarowanymi masłem.
Następnie ciasto zalewamy przygotowanym wcześniej kremem.
Wystające brzegi ciasta zawijamy na górę kremu. Całość przykrywamy jeszcze 2 plastrami ciasta.
Górę smarujemy masłem.

Ciasto pokrój na kawałki, tak aby nie przekroić dolnej warstwy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w 180°C przez około 60 minut. Kiedy ciasto zbrązowieje wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Na koniec przygotuj słodki syrop i …

Smakujcie słodycz Grecji!


Zdjęcie: Galaktompoureko

2 Thoughts to “Kremówka po grecku – Galaktompoureko – Γαλακτομπούρεκο”

  1. Wygląda smakowicie 🙂

    1. Smakuj Grecję

      Nie tylko wygląda:)

Comments are closed.