Grecki sezmie „Otwórz się i pokaż swoje bogactwo smaku.” Tahini, czy inaczej pasta sezamowa, to błyskawiczny, a jednocześnie, banalnie prosty w wykonaniu przysmak. Jego oleisto-słony smak stanowi wyśmienity dodatek do chleba, wypieków, sałatek, deserów czy nawet mięs.

Składniki:

+ 140g ziaren sezamu
+ 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
+ szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wysyp sezam na patelnię i delikatnym ogniu podgrzewaj ziarna sezamu. Jest to najważniejszy etap przygotowania tahini! Sezam bardzo szybko może się przypalić, dlatego najlepiej cały czas go mieszać. Kiedy poczujecie delikatny aromat sezamu, można go zdjąć z ognia. Jeżeli sezam zbrązowieje, nabierze gorzkiego i nieprzyjemnego smak.

Podprażone ziarna odstawcie do ostygnięcia.

W następnym kroku wsypcie całość ziaren do naczynia blendera. Zmielcie je na drobne cząsteczki. Dodajcie oliwę, szczyptę soli i mielcie do uzyskania jednolitej lekko lejącej się masy.

Gotowe tahini przełóżcie do słoiczka i używajcie według uznania. Pasta może leżeć w chłodnym miejscu nawet miesiąc. Jednak nie znam jeszcze nikogo, kto tak długo wytrzymał!

Zobaczcie również inne nasze kaloryczne przepisy

Smakujcie Grecję sezamowo!

2 Thoughts to “Grecki sezamowy rarytas – Tahini – ταχίνι”

  1. Grecy znają się na kuchni.

    1. Smakuj Grecję

      Oj TAAAAK!

Comments are closed.