Greckie Frikassee

Lejdis end Dżentelmen, dys ys de Grik Frikase! Gwiazda wieczoru, jagnięce frykasy przy akompaniamencie zieleniny! Życzymy pysznej zabawy…

Składniki:
+ 1kg jagnięciny (lub baraniny)
+ 2 duże cytryny
+ sól, pieprz
+ 3 jajka
+ koper
+ 2 sałaty (lub liście szpinaku bądź cykoria)
+ szklanka wody (lub rosołu)
+ dorodna młoda zielona cebulka
+ oliwa z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:
Poporcjowane mięsko dokładnie nasmaruj marynatą z oliwy, pieprzu i soli. Pozostaw na chwilę (im dłużej, tym lepiej, jak to z marynatami bywa).
Na rozgrzanej głębokiej patelni ułóż kawałki jagnięciny i pozwól się im delikatnie zabrązowić z każdej strony.

Następnie całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 25 – 30 minut. W razie potrzeby dolej wody.
W międzyczasie posiekaj koper i cebulkę, a sałatę pokrój na duże kawałki.
Kiedy jagnięcina będzie już miękka i delikatna, dodaj zieleninę i dalej gotuj pod przykryciem przez następne 5 minut.

Przygotuj sos:
Ubij białka i cały czas mieszając dodawaj żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Jagnięcinę zdejmij z ognia. Małą chochelką przelej część sosu z patelni do naczynia z jajkami. Uważaj, żeby jajka się nie ścięły. Mieszaj.
Na koniec przelej mieszankę z powrotem do patelni. Potrząsaj naczyniem, tak aby skąpać w sosie całe mięso.
Kulinarne szoł zakończ podając mięso razem z innymi greckimi frykasami.

Smakujcie Grecję lekką i mięsną!


Zdjęcie: Greckie Frikase