Giouvetsi

Spokojna plaża, ślady stóp odbite w złocistym żwirkowym piasku, szum błękitnego morza, niewielkie fale unoszące się w oddali, delikatny powiew bryzy, kołysząca woda coraz muskająca nogi drewnianych krzeseł i stolika stojącego na brzegu, papierowy obrus próbujący uciec z pierwszym podmuchem ogrzewającego wiaterku. Jednak nie odleci… Przytrzymuje go dzban z orzeźwiająco chłodną wodą, koszyk świeżego chleba z chrupiącą kruchą skórką i talerz ciepłego pachnącego Giouvetsi. Wystarczy chwila, a obrus straci balast…

Składniki:
+ 500g makaronu kritharaki (orzo) lub jęczmienia
+ 1 cukinia
+ 1 duża marchewka
+ 1 czerwona papryka
+ 1 bakłażan
+ 100g grzybów
+ 1 zielony por
+ 1 cebula
+ 1 pomidor
+ 2 ząbki czosnku
+ sól, pieprz,
+ przecier pomidorowy
+ oliwa z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:
Zacznij od pokrojenia w kostki cukinii, papryki, bakłażanu, grzybów, cebuli, pomidora i drobno posiekanego czosnku. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Por pokrój na cieniutkie plasterki. Wszystkie kawałki przesyp do durszlaka i mocno posól. Zostaw na godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, przesyp warzywa i delikatnie zarumień.
Dodaj kritharaki, cały czas mieszając.
Następnie dolewaj przecier pomidorowy, podlej wodą i dopraw solą oraz pieprzem.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym na 180-200°C piekarniku do momentu aż kritharaki zmięknie, a warzywa nabiorą ładnego brązowego koloru.
Ukoronowaniem naszego dzieła niech będzie posypka z aromatycznego greckiego sera Graviera lub Myzithra.
Podawaj Giouvetsi na ciepło samo lub z dodatkiem mięsa w asyście bekri meze, lub innych pysznych meze, a potem deser!

Smakuj Grecję lekką i pyszną!


Zdjęcie: Giouvetsi

Leave a Comment