Soutzoukakia

Uwielbiam popijać cierpkie greckie wino, siedząc w cieniu drzewa i patrząc na otaczającą mnie zieleń, czasami morze i wsłuchując się w ciszę. W Grecji można znaleźć mnóstwo miejsc, gdzie można zaszyć się sam na sam z naturą i cieszyć się błogim spokojem. Pierwsza lampka, druga lampa… ale człowiek kiedyś głodnieje i wtedy trzeba coś przegryźć. A co lepiej pasuje do wytrawnego wina niż greckie meze z wołowego mięsa. Samo przygotowanie Soutzoukakia zajmie nam niewiele więcej czasu niż wypicie kolejnej lampki.

Składniki:
Pulpety:
+ 500g mielonego mięsa wołowego
+ 2-3 ząbki czosnku (zmielone w prasce)
+ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 łyżka kminu
+ 2 grube pajdy chleba
+ 1 szklanka czerwonego słodkiego wina
+ sól, pieprz, oregano

Sos:
+ 1kg pomidorów
+ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 ząbek czosnku
+ 1 łyżka przecieru pomidorowego
+ 1 łyżka cukru
+ 2-3 ziarnka ziela angielskiego
+ sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Pulpety:
Namocz chleb w winie, a następnie wyciśnij do osobnego naczynie i rozdrobnij rękami.
Do namoczonych kawałków chleba włóż mielone mięso oraz pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie wymieszaj!
Na patelni rozgrzej oliwę.
Teraz, dłonie (nie język) zamocz w winie i z mięsa uformuj niewielkie około 3-centymetrowe pulpeciki.
Gotowe mięsne kulki delikatnie podsmaż na rozgrzanej patelni.

Przygotowane mięso można odstawić na bok, wziąć łyk wina przed kolejnym krokiem.

Sos:
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij w nim drobno posiekany czosnek.
Dodaj pokrojone pomidory i pozostałe składniki sosu. Mieszając gotuj go przez około 10-15 minut na średnim ogniu

Kiedy sos będzie gotowy, dodaj go do pulpetów i gotuj całość jeszcze przez 10 minut.
Podawaj z ryżem lub frytkami oraz dużą ilością sera feta i WINA, a jeżeli apetyt dopisuje, to również z innymi greckimi meze.

Smakuj Grecję w ciszy i szumie wina!


Zdjęcie: Soutzoukakia