Kagianas - strapatsada

Budzisz się rano. Przecierasz oczy. Może to weekendowy spokojny poranek, a może środek tygodnia. Nie ważne. Tak samo nieistotne jak pogoda za oknem i lista spraw do załatwienia. Pierwsza Twoja myśl – nie wiadomo czy bardziej pochodzi z głowy czy z burczącego brzucha – jak szybko przygotować pyszne śniadanie, a przy tym połechtać kubeczki smakowe. Kagianas jest odpowiedzią. Lekka i pyszna jajecznica ze śródziemnomorskim akcentem oliwy z oliwek, soczystymi pomidorami i serem Feta na pewno zdrowo zaspokoi żołądek i zamyśloną głowę. Smacznego śniadanka!

Składniki:
+ 4 duże pomidory
+ 6 jajek
+ 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ 200g (lub więcej) sera Feta
+ sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na początek obierz pomidory ze skórki (można oparzyć) i zetrzyj je na tarce.

Rozgrzej patelnię na sucho i wlej do nie potarte pomidory na około 10 minut. Poczekaj aż miąższ trochę odparuje.
Dodaj oliwę z oliwek i całość wymieszaj.

Do osobnej miski wbij jajka i ubij je z solą i pieprzem. Dodaj potarty ser feta i wymieszaj.

Na koniec wlej jajka z serem i przyprawami do pomidorów na patelni. Delikatnie mieszaj podgrzewając do uzyskania gęstej konsystencji lub całkowitego ścięcia się jajek (według indywidualnych preferencji).

Podawać najlepiej na ciepło, posypane zieleninką, w akompaniamencie chrupiącego świeżego chleba, mocnej greckiej kawy i delikatnej porannej melodii morza, ptaków i wschodzącego słońca.
Smakuj Grecję na śniadanie!


Zdjęcie: Kagianas