Święta nadchodzą… a święta to słodycze, a słodycze to melomakarona. Świąteczny przepyszny zawrót głowy wpadł na nasz blog i palce kleją się od lukru, brzuch już pełny, ślinka cieknie, a chrupiące delikatesy już powoli się kończą. Chyba jedna partia nie wystarczy.
Przygotujcie je razem z nami!
Składniki:
Ciasteczka:
+ 240g oleju słonecznikowego
+ 240g oliwy z oliwek extra virgin
+ 50g brandy
+ 160g świeżego soku z pomarańczy
+ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
+ 200g cukru pudru
+ 1 łyżeczka zmielonych goździków
+ 2 łyżeczki startego cynamonu
+ miąższ z dwóch pomarańczy
+ 900g mąki
+ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
+ 400g cukru
+ 400g wody
+ 400g miodu (najlepiej tymiankowego)
+ cytryna
+ 100g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Ciasteczka:
Do dużego naczynia włóż oliwę, olej, brandy, cukier, cynamon, goździki i miąższ z pomarańczy. Mieszaj do rozpuszczenia cukru.
Następnie rozpuść sodę w soku z pomarańczy i dodaj do reszty składników.
Dalej mieszaj wsypując mąkę. Kiedy masa będzie jednolita, bez grudek i elastyczna odrywaj po kawałku i formuj malutkie owalne ciasteczka wielkości orzecha włoskiego.
Układaj je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pozostaw między nimi niewielkie odstępy. Każde ciasteczko delikatnie przyciśnij widelcem, aby odcisnąć wzór.
Tak przygotowane smakołyki należy piec przez około 25 minut w nagrzanym do 160°C piekarniku. Brązowe i chrupiące melomakarona odłóż do wystygnięcia.
Lukier:
W garnku zmieszaj wszystkie składniki podgrzewając. Kiedy zaczną wrzeć, gotuj je przez 3 minuty cały czas mieszając. Potem zmniejsz ogień i zamocz każde ciasteczko w lukrze na około 10-20 sekund.
Tak oblane ciastka obsyp zmielonymi orzechami i ułóż do zastygnięcia.
Smakuj Grecję słodkimi Świętami!
błękit co zjeść na kolacje co zjeść na obiad cytryna czosnek dania i przekąski dodatki Grecja grecki greckie grillove grill ze znajomymi impreza instagram kuchnia grecka kuchnia śródziemnomorska Morze Egejskie obiad obiad dla znajomych olanea oliwa oliwa extra vergine oliwa extra virgin oliwa z oliwek oregano oryginalny przepis palce lizać Peloponez pomysł na obiad proste przepisy na obiad prosty obiad z mięsem prosty przepis prosty przepis z mięsem przekąska słońce tradycja tradycyjna kuchnia grecka uczta wykwintny obiad wyspy wytrawne danie właściwości z Grecji z Peloponezu życie
Gdy ciastko lekko zbrazowieja, wyciagnac blache i od razu, gorace ciasteczka kapac w syropie. Bardzo krotko. Nastepnie zanurzyc w posypce i odlozyc na talerz. Im bardziej slodkie ciasteczka lubisz, tym dluzej maczaj w syropie. Nie mozna natomiat przesadzic, gdyz ciasteczka po postu rozpadna sie.
Dokładnie!
Nie można też przesadzić z jedzeniem, bo się zasłodzimy:)
Smacznego!