Ciasto orzechowe, które sprawia, że Grekowi zakręci się w oku nostalgiczna łza. To nie słodki przysmak, to przyjemny smak dzieciństwa, wspomnienie kochanej babci i niekończących się rozmów w słońcu Grecji.

Składniki:

Ciasto:
+ 6 jajek
+ 3 filiżanki mąki
+ 1 filiżanka cukru
+ 3/4 filiżanki drobno zmielonych orzechów włoskich
+ 1/4 filiżanki grubo zmielonych orzechów włoskich
+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 3 łyżeczki świeżo zmielonego cynamonu

Polewa:
+ 2,5 filiżanki wody
+ 2,5 filiżanki cukru
+ plaster cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka i cukier zmiksuj na jednolitą masę. Dalej mieszając stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia, cynamon i orzechy. W efekcie otrzymasz gęstą masę, którą rozsmaruj na blasze do pieczenia.

Ciasto piecz włóż do rozgrzanego na 180°C piekarnika na ok. 40 minut. Po koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone.

W międzyczasie przygotuj polewę. Zmieszaj wodę, cukier i cytrynę. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5 minut.
Gotową polewą polej upieczone ciasto i pozostaw do ochłodnięcia i okrzepnięcia.

Porady:

+ podawaj z ulubionymi lodami i owocami