Nic tak nie krzepi podniebienia jak liście winogron i orzeźwiający aromat mięty oplecione wytrawnym cytrynowym balsamem.

Składniki:
+ 4 czerwone cebule
+ 0,5 kg cebuli
+ 0,5 kg ryżu
+ 2 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
+ garść koperku
+ garść mięty
+ 4-5 cytryn
+ pieprz, sól, oregano
+ 0,5 kg liści winogron:

Sposób przygotowania:

Na początek przygotuj liście winogron: odetnij szypułki, żeby patyki nie chrzęściły między zębami (przecież nie jesteśmy bobrami). Następnie przepłucz liście pod bieżącą wodą i wrzuć do gotującej wody. Poczekaj kilka minut aż liście zmiękną. Wyjmij z wody i odłóż na bok.

Teraz sporządzimy farsz, który oczaruje naszych gości: cebulę każdej maści posiekaj na drobne kawałeczki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj ryż, zioła, przypraw solą i pieprzem. Zalej 1,5 szklanki wody. Gotuj aż woda wyparuje. Ryż powinien być molto al dente.

Rozłóż liść na dłoni. Na jego brzegu połóż łyżeczkę farszu. Boki liścia złóż do środka przykrywając farsz i zroluj.
Przygotuj garnek wykładając jego dno dwoma liśćmi. Zwinięte liście z farszem poukładaj pionowo w naczyniu. Całość polej pozostałą oliwą, posyp solą i pieprzem. Na koniec dolej wody oraz soku z cytryny, tak aby przykryć zawiniątka.

Zanim będziecie delektować się smakiem wyśmienitych ptolmadakia, zagotujcie je pod przykryciem do wyparowania wody. Podawajcie z sałatką grecką, tzatziki i chlebkiem pita Smacznego!

Grecja sama do Was nie przyjdzie!