Boże Narodzenie w Grecji to okazja do spróbowania jeszcze większej ilości niezwykłych smaków. Jeden z nich to melomakarona – świąteczny smakołyk, który jest nieodłączny jak nasz bożonarodzeniowy barszczyk.
Składniki:
Ciasto:
+ 240g olej sezamowy
+ 240g oliwy z oliwek extra virgin
+ 50g brandy
+ 160g świeżego soku z pomarańczy
+ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
+ 200g cukru
+ 1 łyżeczka zmielonych goździków
+ w łyżeczki cynamonu
+ miąższ z dwóch pomarańczy
+ 900g mąki
+ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop:
+ 400g cukru
+ 400g wody
+ 400g aromatycznego miodu
+ 40g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
W dużym naczyniu zmieszaj oliwę, olej, brandy, cukier, cynamon, goździki i miąższ z pomarańczy.
Mieszaj do momenty aż cukier się rozpuści.
Następnie rozpuść sodę w soku z pomarańczy, dolej do przygotowanej masy i dokładnie wymieszaj.
W kolejnym kroku zacznij dosypywać mąkę małymi porcjami, cały czas mieszając.
Kiedy ciasto będzie już puszyste i miękkie, zacznij odrywać małe kawałki i formować niewielkie podłużne ciasteczka układając na brytfannie.
Piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 25 minut.
Chrupiące brązowe przysmaki odłóż do ostygnięcia.
Syrop:
Zmieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 3 minuty.
Usuń pianę i zostaw na bardzo mały ogniu, tak aby syrop się nie gotował, ale również nie zastygnął.
Następnie zamocz wszystkie ciasteczka syropie i ułóż na talerzu.
Na koniec posyp całość posiekanym orzechami włoskimi.
Smakujcie Grecję bożonarodzeniową!
Wesołych Świąt Grekomaniacy!!!