Owoce morza zawładnęły naszymi głowami! W Grecji, aby zasmakować słonowodnych skarbów najlepiej wybrać się do Ψαροταβέρνα – psarotaverna, czyli tawerny rybnej, a tam…

Składniki:
+ 500g świeżych anchois lub gavros (sardeli)
+ gruba sól
+ ocet
+ oliwy z oliwek extra virgin
+ świeżutkie oregano
+ pieprz niemielony
+ 2 ząbki czosnku
+ kilka plasterków ostrej papryczki

Sposób przygotowania:

Przygotuj anchois: delikatnie ściśnij głowę i wyciągnij. Razem z nią wyjdą wnętrzności. Następnie odkrój ogon i wyciągnij kręgosłup. Na koniec przemyj pod zimną bieżącą wodą, posyp solą i pozostaw w durszlaku do wyschnięcia.

Kiedy ryby będą suche rozłóż je na płaskim talerzu i zalej octem. Rybki powinny pozostać w zalewie przez około 12 godzin.

Po tym czasie zalej je oliwą i mieszanką oregano, potłuczonego pieprzu, papryczki i posiekanego czosnku.

Jeszcze tylko 3 godziny leżakowania i można zabrać się za konsumpcję morskich aromatów.

Smakujcie Grecję morsko!


Zdjęcie: Gavros Marinatos