Lekka grecka sałatka ziemniaczana

Składniki:

+ 6-7 średnich ziemniaków (polecamy również młode ze skórką)
+ 2 świeże cebule
+ 1/2 szklanki kopru
+ 2 słodkie czerwone papryki
+ 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ biały ocet
+ sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:
Pokrój ziemniaki na niewielkie kostki.

W naczyniu zagotuj lekko posoloną wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć wsyp ziemniaki i gotuj przez około 15-20 minut.

Następnie ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie drobno posiekaj koper, cebulę, papryczki

Do miski wsyp ziemniaki, posiekane wcześniej składniki, polej oliwą oraz octem i wymieszaj.

Podawaj w temperaturze pokojowej lub schłodzone, posypane serem feta i polane sokiem z cytryny. Będzie świetnym dodatkiem do dań na ciepło.

Smakuj Grecję z ziemniaczkami!


Zdjęcie: Sałatka ziemniaczana