Składniki:
+ 6-7 średnich ziemniaków (polecamy również młode ze skórką)
+ 2 świeże cebule
+ 1/2 szklanki kopru
+ 2 słodkie czerwone papryki
+ 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ biały ocet
+ sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Pokrój ziemniaki na niewielkie kostki.
W naczyniu zagotuj lekko posoloną wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć wsyp ziemniaki i gotuj przez około 15-20 minut.
Następnie ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie drobno posiekaj koper, cebulę, papryczki
Do miski wsyp ziemniaki, posiekane wcześniej składniki, polej oliwą oraz octem i wymieszaj.
Podawaj w temperaturze pokojowej lub schłodzone, posypane serem feta i polane sokiem z cytryny. Będzie świetnym dodatkiem do dań na ciepło.
Smakuj Grecję z ziemniaczkami!