Cielęcinka, w każdej postaci, to wykwintny wybór. Cielęcinka mosharaki to grecki wybór. Wysmakowany, prosty, a co najważniejsze dający podniebieniu wachlarz doznań i aromatów bardziej różnorodny niż panteon olimpijskich bogów z całym ich drzewem genealogicznym. Ale nie będziemy pisać drugiej mitologii… Skupimy się na przyrządzeniu przepysznego mosharaki. Do dzieła!

Składniki:

+ 1,2kg cielęciny
+ 2 cebule
+ 2 czerwone lub zielone papryki
+ 2 ząbki czosnku
+ pół szklanki czerwonego wina
+ 1 łyżka przecieru pomidorowego
+ 200g posiekanych pomidorów
+ 1 łyżka cukru
+ pół łyżeczki kminku
+ 5 ziaren ziela angielskiego
+ pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ 100g zielonych oliwek
+ 150g sera feta
+ sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:
Cielęcinę kroimy na kostki. Cebule siekamy na drobno. Papryki i ząbki czosnku kroimy na plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a na niej podsmażamy cebulę, czosnek oraz kawałki mięsa.

Następnie wlewamy wino i pozwalamy mu przez około 2 minuty wejść do mięska. Wsypujemy paprykę, ziele angielskie, kminek
Po minutce dopełniamy nasz sos pomidorami i przecierem.

W ostatnim kroku doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć mięso. Pozostawiamy na małym gazie przez około 90 minut delektujemy się greckimi aromatami gotującego się mosharaki popijając zawartością otwartej butelki czerwonego wina. Zdecydowanie polecamy przygotowywać mosharaki w parach. Efekty potrafią być zaskakujące!
Pięć minut przed ukończeniem gotowania dodajemy do naszej potrawy ser feta i oliwki.
Pysznie przyrządzoną cielęcinkę w pomidorach najlepiej podawać na ciepło z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym.

Niczego nie przypalcie i smuuuuuukujcie Grecję!

Grecja jest w Twoim sercu? A może dopiero ją poznajesz? Sprawdź nasze inne przepisy na greckie dania, słodkości, przekąski czy napoje.

Przez żołądek do Grecji!


Wyk. grafiki: Mosharaki – składniki

błękit co zjeść na kolacje co zjeść na obiad cytryna czosnek dania i przekąski dodatki Grecja grecki greckie grillove grill ze znajomymi impreza instagram kuchnia grecka kuchnia śródziemnomorska Morze Egejskie obiad obiad dla znajomych olanea oliwa oliwa extra vergine oliwa extra virgin oliwa z oliwek oregano oryginalny przepis palce lizać Peloponez pomysł na obiad proste przepisy na obiad prosty obiad z mięsem prosty przepis prosty przepis z mięsem przekąska słońce tradycja tradycyjna kuchnia grecka uczta wykwintny obiad wyspy wytrawne danie właściwości z Grecji z Peloponezu życie