Gigantes to sposób na Greka – podaj talerz tej wyśmienitej potrawy, a Grek będzie się delektował, mlaskał i zachwycał. Podaj drugi talerz, a może nawet usłyszysz, że się najadł i nie chce już dokładki. Tak przynajmniej głosi legenda, w której znajdziecie ziarno prawdy i dużo fasoli…
Składniki:
+ 500g fasoli jaś
+ 2 cebule
+ 3 ząbki czosnku
+ 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 marchewka
+ 500g pomidorów
+ 1 łyżka przecieru pomidorowego
+ 2 łyżki cukru
+ sól, pieprz
+ 2 pomarańcze
+ ser feta
+ natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Fasola:
Dzień wcześniej fasolę zalej wodą i pozostaw na całą noc. Fasola napęcznieje i delikatnie zmięknie.
Następnego dnia wylej pozostałą wodę, przepłucz delikatnie zimną wodą, ponownie zalej. Gotuj na dużym ogniu przez około 40 min.
Kiedy fasola będzie miękka, osusz ją i połóż do żaroodpornego naczynia.
Zalewa:
Cebulę i ząbki czosnku pokrój na cieniutkie plasterki. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobne kosteczki.
Tak przygotowane warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek, przecierem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Powstały sos wlej do naczynia z fasolą i dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę, tak aby przykryła całość.
Naczynie żaroodporne z naszymi fasolami przykryj folia aluminiową i włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez następne w 180°C do momentu, aż sos zgęstnieje.
Gigantes jest gotowe! Jednak, zanim podzielisz się tą potrawą z przyjaciółmi, posyp ją posiekaną natką pietruszki, a na górę połóż plaster sera feta.
Podawaj z chlebem pita.
Porady:
- Na ostatnie 10 minut pieczenia możesz posypać gigantes pokruszonym serem feta. Ser przejdzie aromatami gigantes, a gigantes nabiorą słonego posmaku sera.
Smakujcie Grecję do syta!