Bakaliaros skordalia i pantzarosalata stanowią dwa dania podawane z okazji Dnia Niepodległości Grecji, który obchodzony jest 25 marca. Zachowują wielkopostny charakter, jednocześnie zaspokajając grecki niepohamowany apetyt na wyśmienite danie w gronie przyjaciół…
Składniki:
Dorsz:
+ filety z dorsza
+ 2 szklanki mąki
+ 1 szklanka piwa
+ 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
+ oliwa z oliwek extra virgin do smażenia
Dip czosnkowy:
+ 4 kromki chleba
+ 3-4 ząbków czosnku
+ 1 łyżka octu winnego
+ 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
+ szczypta soli
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj dip czosnkowy. Chleb zamocz w wodzie, poczekaj aż trochę ocieknie i włóż do miski. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ocet, oliwę z oliwek i sól. Całość potraktuj blenderem aż uzyskasz jednolitą gęstą masę. Gotowy dip włóż na chwilę do lodówki.
Maksymalnie odsącz wodę z filetów za pomocą ręczników papierowych.
Następnie przygotuj panierkę: do naczynia wlej piwo, zmieszaj sodę oczyszczoną z mąką i powoli wsypuj do piwa. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
Suche filety obtocz dokładnie w panierce i smaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy osiągnie złocisty kolor, wyciągnij filety i ponownie obłóż ręcznikami, aby odsączyć tłuszcz.
Filety podawaj na ciepło w towarzystwie dipu czosnkowego, kilku plasterków cytryny i innych pysznych dodatków np. chlebków pita, sosu tzatziki, świeżej sałatki greckiej, lub tradycyjnej pantzarosalata.
Smakujcie Grecję w Dzień Niepodległości!