Grecy nie gęsi i własny gulasz mają… chyba nie muszę mówić, że najpyszniejszy na świecie.
Składniki:
+ 1,5 kg pięknego dorodnego karczku wieprzowego
+ 1 kg cebula dymka
+ 1 duża cebula
+ 8 kulek ziela angielskiego
+ 2 liście laurowe
+ 1 laska cynamonu
+ 0,5 kg przecieru pomidorowego
+ 1 pomarańcza
+ 170 ml oliwy z oliwek extra virgin
+ 170 ml czerwonego wina
+ sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Podgrzej oliwę z oliwek na patelni. Pokrój karczek w niewielkie kostki i podsmaż na brązowo.
Dodaj wina i duś pod przykryciem aż alkohol wyparuje.
Następnie dołóż przecier, przyprawy,potartą skórkę z pomarańczy.
W kolejnym kroku dodaj dymki w całości i posiekaną dużą cebulę i gotuj przez około 15-20 minut lub do zgęstnienia sosu.
To wyśmienite danie będzie jeszcze lepsze w towarzystwie innych greckich przysmaków. Teraz także nie wyjeżdżając z Polski możecie zasmakować tej i wielu innych greckich potraw odwiedzając Grecką Tawernę Minoas w Krakowie.
Smakujcie Grecję w Polsce!