Od ośnieżonych szczytów Olimpu po rozgrzane piaski kreteńskich plaż jedno jest niezmienne – grecka miłość do słodyczy. Dzięki pysznemu przepisowi naszej greckiej babci będziecie mogli spróbować tego przysmaku w Gdyni, Krakowie, Makowie Podhalańskim, Hamburgu czy Los Angeles i wszędzie tam, gdzie będziecie mieli ochotę na odrobinę Grecji.

Składniki:

+ 200ml oliwy z oliwek extra virgin
+ 200g miodu tymiankowego (lub pomarańczowego)
+ 3 jajka
+ 1 łyżka aromatu waniliowego lub wanilii
+ 50ml soku z pomarańczy
+ miąższ z jednej pomarańczy
+ 300g mąki
+ 1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do półmiska dodaj jajka, oliwę z oliwek, miód, wanilię, sok i miąższ z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia

Następnie, mieszając płynne składniki dodawaj mąkę mniejszymi porcjami do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę.Gotowe ciasto wlej do formy. Dla dodatkowego aromatu, formę można natłuścić oliwą z oliwek połączoną z odrobiną mąki, zamiast wykładać papierem do pieczenia. 

Po przygotowaniu, włóż ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok. 50 minut.

Smakuj Grecję na słodko!