Pączuszki na raz, ale bez końca – Loukoumades
Na ogół ludzie szukają posiłków o wysokiej wartości odżywczej i stosunkowo niskokalorycznych. Zatem, jeżeli trafiłaś/eś na ten przepis, to znaczy, że z premedytacją i rozwagą chcesz nacieszyć Twoje ciało nieograniczoną, wręcz rozpustną, ilością kalorii i w poważaniu masz wszelkie diety, ograniczenia i kalkulatory kalorii. Jeżeli tutaj jesteś, to nie muszę Tobie również tłumaczyć, że po tych pączków się nie próbuje… ten przysmak pochłania się w dużych ilościach i prosi o więcej. Nie znam tak silnej woli, które nie sięgnęłaby po następnego, i następnego i…
Loukma (lub Loukoumades lub Lokma) to tradycyjne greckie pączki, które są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, a jakby tego było mało polane miodem i posypane cynamonem.
Składniki:
Ciasto:
+ 2 szklanki mąki pszennej
+ 1 łyżka cukru
+ 1 łyżeczka soli
+ 1 łyżeczka drożdży instant
+ 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
+ olej do smażenia
Polewa/Posypka:
+ Miód (do polania)
+ Cynamon (do posypania)
+ Opcjonalnie: orzechy, sezam lub cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
W pierwszym kroku, w dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając, aż powstanie gładkie, luźne ciasto.
Na koniec, przykryj miskę ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub aż ciasto podwoi objętość (przecież im więcej tym lepie!)
Kiedy ciasto wyrośnie, w dużym garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia (około 180°C).
Używając łyżki, zamocz ją najpierw w wodzie, a następnie nabieraj porcje ciasta i wrzucaj je na gorący olej.
Smaż dopóki Loukma nie uzyska złocistej barwy z każdej strony. Jeżeli trzeba obracaj je, aby równomiernie się usmażyły.
Kiedy nabiorą odpowiedniej barwy, wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe loukma przełóż loukma na talerz, polej obficie miodem i/lub posyp cynamonem/orzechami.
Możesz również dodać orzechy, sezam lub cukier puder według własnych upodobań.
Smakuj Grecję chrupiąco!