Warzywna grecka orgia z winem i oliwą – tradycyjny briam

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak wyglądałaby starożytna grecka uczta, to briam jest doskonałą odpowiedzią! Zawsze patrząc na ukończony briam, do głowy przychodzi mi scena z perwersyjnego filmu Pachnidło, w którym francuski geniusz-artysta-morderca odkrywał głębię zapachu doskonałego.
I briam ma w sobie coś z perwersji. Warzywa rozłożone jak na antycznej orgii smaku, skąpane w oliwie i winnych aromatach, tworzą harmonijną mozaikę barw i zapachów. Oczywiście, nie musisz być bogiem Olimpu, ani oświeceniowym francuskim psychopatą, żeby skosztować tego festiwalu smaków – wystarczy piekarnik i kilka prostych składników!

Składniki:

+ 2 duże ziemniaki
+ 2 cukinie
+ 2 bakłażany
+ 1 duża czerwona cebula
+ 4 pomidory
+ 4 ząbki czosnku
+ kalafior
+ 2 słodkie ziemniaki
+ 4 marchewki
+ szklanka oliwy z oliwek extra virgin
+ świeża natka pietruszki
+ miód z drzewa truskawkowego
+ sól, pieprz i oregano do smaku
+ czerwone wino wytrawne

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Warzywa pokrój w cienkie plasterki i układaj warstwami w dużym naczyniu żaroodpornym.

Przekładaj warzywa przeciśniętym czosnkiem, przyprawami oraz skrapiaj oliwą z oliwek oraz winem.

Piecz przez 50–60 minut, aż warzywa staną się miękkie i lekko zrumienione.

Po wyjęciu z piekarnika, posyp danie sezamem, świeżą natką pietruszki, polej miodem i podawaj na ciepło.

Jeżeli posiadasz naczynie żeliwne na grilla, to również będzie doskonała metoda przygotowania briamu. Uczta na świeżym powietrzu doda mu doskonałe dopełniającego wymiaru smaku.

Smakuj Grecję warzywną!