Następny postny przepis w greckim repertuarze zagramy na cztery… podstawowe składniki. Rozpoczniemy z wysokiego C…ynamonu, by w kolejnych taktach przejść w kojącą migdałową etiudę.
Adagio, takt po takcie, dojdziemy do subtelnego zakończenia, które harmonicznie zamknie całość nutką słodyczy.
Składniki:
+ 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
+ 2 szklanki semoliny
+ 3 szklanki cukru
+ 4 szklanki wody
+ 2 pałki cynamonu
+ 150g migdałów
+ zmielony cynamon
Sposób przygotowania:
Na początek, w głębokim naczyniu podgrzewaj delikatnie oliwę z oliwek. Uważaj, żeby jej nie przypalić, ponieważ Halva nabierze intensywnego palącego smaku.
Do ciepłej oliwy wsypuj powoli semolinę cały czas podgrzewając i mieszając drewnianą łyżką wydrążoną z drzewa oliwkowego. Po około 10-12 minutach mieszanka nabierze złocistego koloru.
Równolegle w osobnym naczyniu przez 5 minut gotuj na małym ogniu wodę, cukier i pałki cynamonu. Również uważaj, żeby nie przypalić cukru.
Cukier się rozpuści, a roztwór nabierze cynamonowego aromatu.
Kiedy semolina będzie już złota, zdejmij ją z palnika, dodaj zmielone lub drobno posiekane migdały i powoli dolej połowę syropu cynamonowego cały czas mieszając. Będzie chlapało, więc jeżeli nie chcesz przypalić się słodką lawą, rób to bardzo powoli.
Naczynie z semoliną znowu połóż na palnik i podgrzewaj na małym ogniu. Nie przestawaj mieszać! Podczas podgrzewania wlej resztę syropu i trzymaj na ogniu do zgęstnienia masy.
W kolejnym kroku wyciągnij pałki cynamonu i przelej masę do formy na babę lub małych foremek. Pozostaw do ostygnięcia.
Gotową Halva wyciągnij z formy i pozostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem na minimum godzinę.
Słodki przysmak podawaj ozdobiony cynamonową albo migdałową posypką, potartą skórką pomarańczy bądź cytryny, listkami migdałów, całymi migdałami lub bakaliami.
Porady:
+ podstawowy przepis można urozmaicić smakiem pomarańczy lub cytryny. Do syropu dodaj sok i potartą skórkę wybranego owocu.
+ zamiennikiem semoliny jest kasza manna, którą zdecydowanie częściej można spotkać w polskich sklepach. Semolina zabarwia Halva na żółto i nadaje jej tradycyjny grecki wygląd.
+ cały czas MIESZAJ, żeby nie powstały grudki semoliny oraz innych dodatków.
Smakujcie słodkiej strony Grecji!