W Polsce Środa Popielcowa, w Grecji – Czysty Poniedziałek (Kathari Deftera – Καθαρή Δευτέρα) stanowi dzień graniczny kończący okres karnawałowej zabawy i rozpoczyna Wielki Post. Również kuchnia grecka nabiera zdecydowanie postnego i powściągliwego charakteru, ale czy na pewno…
W Czysty Poniedziałek Grecy tradycyjnie spożywają kilka potraw. Pierwsza z nich to TARAMOSALATA, czyli krem z ikry.
Składniki:
+ 150g ikry (patrz Porady)
+ 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ 0,5l letniej wody
+ 5 kromek chleba (bez skórki)
+ 1 cebula
+ 1 ząbek czosnku
+ sok z połówki cytryny
+ kilka oliwek
+ sól (do smaku)
Sposób przygotowania:
Kromki chleba bez skórki namocz w wodzie, a następnie wyciśnij. Lekko osuszone włóż do naczynia. Dodaj ikrę, część oliwek, sól, potarte cebulę i czosnek. Za pomocą blendera dokładnie miksuj składniki, aż otrzymasz jednolitą masę. Podczas tej czynności dodawaj powoli oliwę z oliwek i sok z cytryny. Taramosalata powinna mieć delikatna konsystencję smarowidła. Przed podaniem, potrawę najlepiej schłodzić na kilka minut w lodówce, ozdobić pozostałymi oliwkami i skropić oliwą z oliwek. Dzięki temu nabierze delikatny, orzeźwiający śródziemnomorski smak.
Proponujemy podawać ją jako przystawkę do innych tradycyjnych postnych potraw, o których już wkrótce napiszemy
+ ikra – w Grecji w każdym sklepie spożywczym można spotkać puszkowaną ikrę z dorsza lub karpia. W Polsce najlepiej szukać w śródziemnomorskich delikatesach. Mniej popularna ze względu na stosunkowo wysoką cenę, ale niemniej dobra jest ikra z łososia.
+ Tradycyjna taramosalata powstaje z dodatkiem chleba, jednak ten składnik można wymienić na ugotowane ziemniaki.
A teraz Wasza kolej – czekamy na wrażenia smakowe!