W kolejnym postnym poście zdradzimy Wam jak przygotować niezwykle prosty, ale przesiąknięty greckimi aromatami oliwy i sezamy chlebek drożdżowy. Tradycyjnie wykonuje się go bez zakwasu i wystarczy kilka minut, żeby delektować się lekkim, ale sycącym posiłkiem rodem z Grecji.

Składniki:

+ 4,5 szklanki mąki
+ 50g świeżych drożdży
+ 1,5 szklanki ciepłej wody
+ 2 łyżeczki cukru
+ 2 łyżeczki soli
+ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
+ 0,25 szklanki ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Na początek przygotuj zaczyn drożdżowy. Do naczynia z wodą dodaj posiekane drożdży i posyp cukrem. Roztwór delikatnie wymieszaj, naczynie przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 10 minut. W tym czasie zmiel ziarna sezamu, aby powstała tłusta masa sezamowa. Kiedy zaczyn urośnie przelej go do miski z maką, dodaj sól oraz i pastę sezamową. Całość ugniataj do momentu aż powstanie jednolite elastyczne ciasto. Jeżeli będzie klejące lub wodniste, dodawaj niewielkie ilości mąki, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.

Ugniecione ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 10-15 minut. Kiedy zwiększy swoją objętość dwu- lub trzykrotnie, wyciągnij je z naczynia i podziel na kawałki. Każdy z nich uformuj w okrągłe placki o grubości 1,5 cm.

Na koniec nadamy ciastu klasyczny grecki wygląd. Zmocz palce w wodzie i delikatnie nakłuwaj ciasto. Następnie posmaruj chlebki oliwą z oliwek i posyp ziarnami sezamu.
Ciasto piecz w rozgrzanym do 184°C przez 30 – 40min.

Porady:

+ Laganę najlepiej jeść świeżą. Po kilku godzinach stwardnieje na kamień. Grecy jednak mają na to smaczne rozwiązanie. Skamielinę polewają oliwą z oliwek (z dodatkiem przypraw) i pozostawiają na kilka minut do zmięknięcia. Wtedy Laganę należy zjeść bardzo szybko, ponieważ wystarczy jedna chwila i nic dla Was nie zostanie.
+ Lagana, dzięki dodaniu pasty sezamowej smakuje wybornie sama w sobie. Jednak dla osób lubiących różne połączenia chleb można podawać z Taramosalatą, Tzatziki, miodem, serem feta lub różnymi dipami.

Smacznego!

Leave a Comment