Przepis nieco dłuższy, więc opis będzie odpowiednio krótszy: mmm…
Połączenie zielonego groszku, marchewki i kurczaka w finezyjnym sosie pomidorowym z dodatkiem mięty i greckiej pasji gotowania.
Składniki:
+ 600g piersi z kurczaka
+ 3 szklanki wody
+ 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 szklanka czerwonego wina
+ 2 duże czerwone cebule
+ 450g świeżych pomidorów
+ 500g zielonego groszku
+ 3 marchewki
+ 1 łyżka cukru
+ kilka drobno posiekanych listków mięty
+ sól, pieprz, koperek
Sposób przygotowania:
Przygotuj wszystkie składniki:
– pokrój kurczaka na małe kawałki
– sparz pomidory, obierz ze skórki i zmiksuj
– cebulę posiekaj
– marchew pokrój na cienkie plasterki
W dużym rondlu rozgrzej pół szklanki oliwy i delikatnie podsmaż kurczaka. Wyciągnij i odstaw na bok.
Następnie do naczynia wrzuć cebulę i dodaj marchewkę. Lekko mieszając podsmażaj aż cebula stanie się przeźroczysta, a marchew zmięknie.
Dodaj przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka.
Całość zalej winem i mieszaj przez 2 minuty na małym ogniu.
Kiedy baza jest gotowa, wlej sos pomidorowy oraz wodę i przypraw solą, pieprzem i połową mięty.
Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
W międzyczasie podgrzej pozostałą oliwę w drugim naczyniu. Dosyp resztę mięty.
Na oliwie przez około 10 minut smaż groszek uważając, aby go nie przypalić.
Następnie dodaj groszek do rondla z mięsem i dalej gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
Na koniec arakas udekoruj koperkiem i podawaj na talerzach w towarzystwie innych smakołyków.
Smakuj Grecję miętowo i groszkowo!