https://www.hungryandfussy.com/wp-content/uploads/2015/09/GREEK-KOLOKITHOKEFTEDES-ZUCCHINI-FETA-AND-HERB-FRITTERS-GLUTEN-FREE-RECIPE-6.jpg

Lata temu, w wakacje zasiadałem przed telewizorem i bez końca oglądałem najlepszy program kulinarny… Przygody kosmity z planety Melmac! Dzisiaj już wiem, że ALF powinien wylądować w Grecji – poczułby się jak w na swojej planecie, gdzie wszystko kręciło się w około jedzenia… wprawdzie w greckim menu nie ma pieczonych kotów, ale są równie pyszne potrawy, jak na przykład Kolokithokeftedes:

Składniki:
+ 1 kg cukinii
+ 2 lekko rozbełtane jajka
+ 250 g pokruszonego sera feta
+ 4 łyżeczki posiekanej mięty
+ 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
+ 4 łyżeczki posiekanego koperku
+ 100 g mąki
+ 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
+ pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Odetnij końce cukinii i zetrzyj ją na małych oczkach tarki.

Zmieszaj wszystkie składniki w naczyniu. Następnie z otrzymanej masy uformuj kulki wielkości piłki golfowej i podsmaż przez około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Porady:

+ Im więcej sera feta dodasz tym lepiej:)

+ Pulpety maczaj w pysznym dipie z jogurtu z dodatkiem koperku i ząbka czosnku

Smakujcie Grecję na luzie!


Zdjęcie: Kolokithokeftedes