Są takie chwile, kiedy Grekowi przychodzi do głowy nietucząca potrawa…
Składniki:
+ 1/2 główki kapusty
+ 2 duże cebule
+ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
+ 3 filiżanki ryżu
+ sól, pieprz
+ oliwa z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
Myjemy kapustę, tniemy na drobne kawałki i pozostawiamy do wyschnięcia.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy posiekaną cebulkę.
Dodajemy kapustę, sól, pieprz, koncentrat i dokładnie mieszamy całość na średnim ogniu.
Następnie dolewamy dwie szklanki ciepłej wody i gotujemy, aż składniki zmiękną.
Na koniec wsypujemy ryż, wlewamy jeszcze dwie szklanki wody i gotujemy przez około 10 minut.
Jeżeli woda wyparuje, to dolejcie więcej, aby ryż się gotował.
Kiedy ryż zmięknie, danie jest gotowe.
Wystarczy dodać soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i delektować się wybornym smakiem!
… a następnie ten sam Grek idzie po rozum do tej samej głowy i dodaje dużo sera feta i pysznych chlebków pita, a może i coś jeszcze!!!
Smakujcie Grecję z grecką głową!
No tak, bez tych końcowych dodatków jest zdrowo i dietetycznie, ale za to z nimi jest jeszcze pyszniej 🙂