Orzeźwia, gasi pragnienie, zaspokaja głód… horiatiki salata, czyli kwintesencja wszystkiego, co greckie: prostoty życia, aromatów słońca i świeżej radości.
Składniki (dla 4 osób lub 1/3 Kostasa):
+ 2 świeże soczyste ogórki
+ 2 pachnące czerwienią pomidory
+ 1 duża cebula
+ garść oliwek zielonych lub z Kalamaty
+ 2 lub 3 słodkie papryki w różnych kolorach
+ Feta (im więcej tym smaczniej)
+ Sól, pieprz, oregano
+ Oliwa z oliwek extra virgin
+ łagodny w smaku ocet winny biały
Sposób przygotowania:
A teraz najtrudniejsza część: wytrwaj nie podjadając.
Kroimy: ogórki w plastry, pomidory w duże kostki, cebulę w krążki (krążamy?), paprykę w paski.
W oliwie z oliwek mieszamy przyprawy, dolewamy łyżeczkę octu.
Warzywa i sos mieszamy w naczyniu. Na górę układamy oliwki i plaster sera feat.
Dzielimy się z przyjaciółmi, przegryzając ciepłą bagietką lub chlebkami pita.
Smakujcie Grecję Razem!