Ryż, mleko i mnóstwo przyjemności. To tyle jeżeli chodzi o opis. Reszta tajemnicy kryje się w smaku… Nie spróbujecie, nie zasmakujecie.
Składniki:
+ 100gr ryżu do risotto
+ 1200gr mleka
+ 100gr cukru
+ skórka z jednej pomarańczy lub cytryny
+ laska wanilii (zmielona, aromat lub ekstrakt)
+ zmielony cynamon do ozdoby
Sposób przygotowania:
Do garnka wsyp ryż, cukier, potartą skórkę z pomarańczy wanilię i zalej mlekiem. Wymieszane składniki podgrzewaj do zagotowania mleka, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj na małym ogniu przez około 25-30 minut powoli mieszając.
Mleko nie powinno się gotować, mieszanie zapobiegnie przypaleniu ryżu, a przyjemna woń pomarańczy przeniesie Cię nad ciepłe wody słonecznego brzegu Voidokilia… tylko nie siedź tam za długo, bo smród przypalonego mleka długo pozostaje w powietrzu.
Kiedy ryż będzie już miękki, zdejmij go z ognia i rozlej do salaterek. Ryżowy pudding włóż do lodówki.
Przed podaniem przyozdób nasz deser cynamonem.
Smakuj Grecję!