Gdyby przygotować konkurs na najprostsze z najprostszych dań Grecji trzecie miejsce zajęłyby Tzatziki, na drugim uplasują się ex aequo Sałatka grecka w parze z Pantzarosalata, a najwyższe miejsce podium zajmie kolokythakia tiganita – cukinia smażona na piwie
Prostota wprost proporcjonalna do smaku na dwa sposoby:
(I) Składniki:
+ 2 cukinie
+ piwo
+ pieprz
+ sól
+ mąka
+ olej/oliwa z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
Mieszamy piwo, pieprz i sól. Cukinię kroimy na paski (jak frytki), maczamy w miksturze, a następnie obtaczamy w mące. Opanierowaną cukinię wrzucamy do rozgrzanego oleju i czekamy aż osiągnie złotawy kolor. Dalej wiecie, co robić;)
(II) Składniki:
+ 2 cukinie
+ jajko
+ pieprz
+ oregano, tymianek
+ czosnek
+ 1/4 szklanki mleka
+ bułka tarta
Jajko, przyprawy, sprasowany czosnek i mleko mieszamy w naczyniu. Moczymy pokrojoną w paski cukinie i obtaczamy w bułce tartej. Przygotowaną w ten sposób cukinię układamy na blasze i wkładamy do piekarnika.
Po około 25 minutach w 200°C, cukiniowe frytki są gotowe do przygryzania z tzatzikami.
Smakuj Grecję w najłatwiejszym wydaniu!