Fasolakia to kolejna potrawa, która oszołomi Was prostotą wykonania, a dzieła dokończy wyśmienitym smakiem świeżej fasolki szparagowej. Nic dodać, nic ująć, po prostu gotować…
Składniki:
+ 1 kg świeżych fasolek szparagowych (mrożone też dadzą radę)
+ 2 cukinie
+ szklanka oliwy z oliwek extra virgin
+ 2 pomidory
+ 2 czerwone cebule
+ 2 ziemniaki
+ 1 ząbek czosnku
+ 1 łyżka przecieru pomidorowego
+ natka pietruszki
+ sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Rozpocznijmy od przemycia i osuszenia fasolek. Następnie posiekajcie osobno na drobne kawałki pomidory, cebulę i zieloną natkę pietruszki. Ziemniaki pokrójcie na ćwiartki, a cukinię na centymetrowej grubości plastry.
Po przygotowaniu składników, rozgrzejcie patelnię z oliwą i podsmażcie cebulę. Dodajcie ziemniaki, fasolki, przeciśnięty przez prasę czosnek i przyprawy do smaku. Mieszajcie powoli przez ok. 5 minut, aby składniki delikatnie się zarumieniły.
W dalszej kolejności dodajcie posolone plastry cukinii. Całość zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu przez 45 minut.
Na koniec najważniejsze – Smakujcie fasolakia z duuuuuuuużą ilością fety, chlebkami pita i innymi greckimi przekąskami!
Smakujcie Grecję na ciepło!