Czas na owoce morza…
Składniki:
+ 1 duża ośmiornica (1,5 – 2kg)
+ 8 ząbków czosnku
+ 2 szklanki octu winnego
+ 2 szklanki wody
+ oliwa z oliwek extra virgin
+ świeże greckie oregano
+ pieprz
Sposób przygotowanie:
Rozmroź ośmiornicę w ciepłej wodzie. Jeżeli posiadasz ośmiornicę w całości, przemyj mięso pod bieżącą wodą, ostrym nożem odetnij macki, a głowę pokrój na małe kawałki.
Całość włóż do rondla, zalej wodą i zagotuj wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pod przykryciem gotuj mięso przez około 1,5 – 2 godzin do zmięknięcia.
Na bieżąco kosztuj czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Ośmiornica podczas gotowania powinna wydzielić z siebie sól. Jeżeli jednak będzie to niewystarczające, to po ugotowaniu dodaj soli do smaku.
Mięso odcedź i przesyp do szklanego naczynie. Następnie zalej całość wodą i octem w równych proporcjach, tak aby mięso było zakryte.
Dodaj ząbki czosnku przekrojone na pół i pozostaw na około 2-3 godzin w temperaturze pokojowej.
Mięso przejdzie aromatem octu i czosnku, żeby jeszcze lepiej i delikatniej rozpieści nasze podniebienie.
Po tym czasie wyjmij mięso z zalewy i pokrój na cienkie plasterki.
Na koniec podaj polane oliwą oraz posypane oregano i pieprzem.
Smakuje najlepiej w towarzystwie greckiego wina, sera feta, pity, z dodatkiem cytryny.
Smakujcie Grecję morsko!