Dystrykt 9 na patelni, czyli krewetkowa mieszanka wybuchowa, biała feta i mnóstwo pomidorowej czerwieni. To właśnie krewetki saganaki.

Składniki:

+ krewetki (świeże lub mrożone)
+ 4 pomidory
+ 1 łyżka przecieru pomidorowego
+ 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 duża cebula
+ 2 ząbki czosnku
+ sól, pieprz
+ 3 x 50ml schłodzonego ouzo
+ 200 – 250g sera feta
+ ostra papryczka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rozluźnij atmosferę wkoło wypijając 50ml orzeźwiającego ouzo.

Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie dodaj posiekany drobno czosnek, cebulę i papryczkę. Lekko podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy po kuchni rozniesie się aromat oliwy i dodatków, oznacza to, że nadszedł czas na kolejne składniki. Dodaj rozmrożone krewetki i smaż sauté, aż nabiorą różowawego koloru z obu stron. Dopraw solą i pieprzem.

Teraz czas na greckiego herosa – na patelnię wlej 50ml ouzo i poczekaj aż odparuje pozostawiając rześki aromat anyżu.

W ostatnim kroku dodaj pokrojone w małe kostki pomidory i przecier. Delikatnie mieszając dosypuj pokruszony ser feta.
Przykryj patelnię i duś całość przez około 5 minut na średnim ogniu.

Gotowe! Dobra robota! W nagrodę wypij 50ml ouzo!

Porady:

+ zakładając, że do przygotowania tej potrawy zakupiliście całą butelkę ouzo, pozostało Wam jeszcze około 350ml. Nie dajcie się im zmarnować!

+ garides saganaki zjedzcie ciepłe, prosto z patelni w doborowym gronie przyjaciół/ek popijając zmrożonym ouzo i dzieląc się chlebem pita.

Smakujcie Greckie smaki morza!