Jest szansa, że otworzycie lodówkę i wszystkie składniki będą już na Was czekały, aby przygotować Gemista. Nie dajcie się im prosić długo, a odwdzięczą się Wam sielankowymi greckimi aromatami słodkich pomidorów, papryk w otoczeniu orzeźwiającej mięty. Ostrzegałem!
Składniki:
+ 5 dojrzałych i twardych pomidorów
+ 5 słodkich papryk
+ 2 czerwone cebule
+ 10 łyżeczek ryżu
+ natka z pietruszki
+ kilka lisków mięty
+ 1 łyżeczka cukru
+ 1 filiżanka oliwy z oliwek extra virgin
+ sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie „kubeczków”:
Odetnij górę warzyw, tak aby z górna część przypominała pokrywkę. Dolne części, czyli nasze kubeczki, oczyść z nasion papryki i miąższu pomidorowego. Miąższ z pomidorów włóż do osobnego naczynia. Następnie warzywa otworami do góry poukładaj ciasno w wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie.
2. Przepis na farsz:
Miąższ z pomidorów i posiekaną cebulę potraktuj blenderem. Dodaj ryż, sól, pieprz i 3/4 cukru, oliwę, drobno posiekane listki mięty oraz pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij kubeczki z warzyw do 3/4 ich pojemności. Przykryj je przygotowanymi wcześniej pokrywkami, a górę posyp resztą cukru i skrop oliwą. Podczas opiekania w piekarniku w 180°C przez około 1 godzinę i 15 minut warzywa smacznie zbrązowieją a ryż zwiększy objętość i wypełni wolną przestrzeń w kubeczkach.
+ W brytfannie, na dnie można powkładać pokrojone w ćwiartki i obtoczone w oliwie i sprasowanym czosnku ziemniaczki
+ Piekąc gemista, możecie wykorzystać rozgrzany piekarnik do przygotowania kilku dodatków, jak Kolokythakia tiganita czy słodka Karydopita. A pusty blat kuchenny i wolne ręce spożytkować na pyszne Tzatziki i Pita.
Smakujcie Grecję lekko i przyjemnie!