Uwierzycie, że najpyszniejszy serniczek jest na wyciągnięcie ręki? Uwierzycie, że nie jest słodki? Uwierzycie, że pochodzi z Grecji? Uwierzycie, że wystarczy 5 składników i trochę przypraw?
Nie uwierzycie, to spróbujcie tego…
Składniki:
Przepis na ciasto filo (kliknij) według receptury greckiej babci
Masa serowa:
+ 6 jajek
+ 3 szklanki mleka
+ 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ sól
+ pieprz
+ oregano
+ 800g pysznego greckiego sera feta
Sposób przygotowania:
Pokrusz ser feta i dodaj wszystkie pozostałe składniki masy serowej. Dokładnie wymieszaj ręcznie lub w mikserze.
Przygotuj 4 arkusze ciasta filo.
Posmaruj oliwą brytfannę/blachę. Rozłóż na niej 2 plastry ciasta. Każdy osobno przesmaruj oliwą. Plastry powinny na siebie nachodzić i częściowo wystawać poza blachę.
Następnie rozsmaruj na cieście masę serową. Wystającymi krawędziami ciasta owiń masę, a górą przykryj pozostałymi plastrami. Pamiętaj, aby każdy nasmarować oliwą.
Górny plaster delikatnie ponacinaj z góry i polej oliwą.
Całość skrop odrobiną wody i włóż do nagrzanego pierkarnika. Piecz w 180°C przez 1 godzinę i 15min. Ciasto powinno nabrać brązowego koloru.
Smakujcie Grecję serem feta!
Grecja jest w Twoim sercu? A może dopiero ją poznajesz? Sprawdź nasze inne przepisy na greckie dania, słodkości, przekąski czy napoje.
—
Zdjęcie: Tiropita
błękit co zjeść na kolacje co zjeść na obiad cytryna czosnek dania i przekąski dodatki Grecja grecki greckie grillove grill ze znajomymi impreza instagram kuchnia grecka kuchnia śródziemnomorska Morze Egejskie obiad obiad dla znajomych olanea oliwa oliwa extra vergine oliwa extra virgin oliwa z oliwek oregano oryginalny przepis palce lizać Peloponez pomysł na obiad proste przepisy na obiad prosty obiad z mięsem prosty przepis prosty przepis z mięsem przekąska słońce tradycja tradycyjna kuchnia grecka uczta wykwintny obiad wyspy wytrawne danie właściwości z Grecji z Peloponezu życie
ciekawy przepis
a jaki smaczny:)
Dokładnie tego przepisu szukałam. Na To pyszne ciasto 🙂
proszę się częstować:)