Wszystko, co dorasta w promieniach śródziemnomorskiego słońca staje się dorodne, soczyste i pełne aromatu.

Jeżeli przeskoczymy kilkaset kilometrów na południe od Grecji, słońce okazuje się niszczycielską siłą, która wysusza ziemie i niszczy uprawy. Tylko ciężka praca ludzkich rąk, spryt i pomysłowość pozwalają ziemi wydawać plony. Podróżując na północ, widzimy jak ziemia jest coraz trudniejsza w uprawie z uwagi na krótki sezon, podatny na zmiany pogody, duże wahania temperatur, ostre zimy, krótkie lato i niedobór słońca.

A Grecja? Grecja w jakiś niewytłumaczalny sposób wylądowała w miejscu, gdzie słońca jest dostatek, ale nie za dużo. Opadów i słodkiej wody jest w sam raz, a wszystko pada na żyzną glebę.

To właśnie takim klimacie rodzą się najdorodniejszy panteon bogów, bogiń, mitów opowieści, najbardziej oleiste oliwki, najbardziej soczyste pomarańcze i ona… królowa Słońce. Jednak w przeciwieństwie do Słońca, jej promienie możemy wycisnąć i smakować. To właśnie robią Grecy.

Cytryna – nasza królowa – w promieniach greckiego słońca wypełnia się pysznym sokiem, miąższem, uzyskuje złotą barwę i delikatną skórkę. Każda jej cześć staje się aromatycznym dodatkiem greckich potraw.
Nasza grecka babcia nauczyła nas jak to robić.

+ skórkę zetrzyj i posypuj nią warzywa, sałatki, mięso, sery (jeżeli jesteś pewny/a pochodzenia cytryny, to tylko umyj skórkę. W przeciwnym wypadku lepiej ją wyparzyć)

+ wyciśnij sok i polewaj nimi pieczone mięso, dodawaj do marynat, sosów i zalew

+ mocno schłodzony sok dolewaj do słodkich win i napojów

+ miąższ wysusz i posypuj potrawy

Eksperymentuj. Cytryna nie zepsuje żadnej potrawy, nada jej wyrazistego charakteru i cytrusowego niepowtarzalnego posmaku.

Smakuj cytrusową Grecję!

błękit co zjeść na kolacje co zjeść na obiad cytryna czosnek dania i przekąski dodatki Grecja grecki greckie grillove grill ze znajomymi impreza instagram kuchnia grecka kuchnia śródziemnomorska Morze Egejskie obiad obiad dla znajomych olanea oliwa oliwa extra vergine oliwa extra virgin oliwa z oliwek oregano oryginalny przepis palce lizać Peloponez pomysł na obiad proste przepisy na obiad prosty obiad z mięsem prosty przepis prosty przepis z mięsem przekąska słońce tradycja tradycyjna kuchnia grecka uczta wykwintny obiad wyspy wytrawne danie właściwości z Grecji z Peloponezu życie